TudKult 2020 - színes kulturális-művészeti tudományfesztivállal ünnepeltük a magyar kultúra napját a Csodák Palotájában

"Tudásátadás"
"Minden korosztálynak" - hirdették pár hónapja a budapesti megállókban a Csodák Palotája plakátjai. Arról, hogy mindez nem csupán kampányszlogen, mindenki meggyőződhetett, aki január 22-én nálunk töltötte a magyar kultúra napját. A harmadik alkalommal (2019, 2018) megrendezett TudKult kulturális - művészeti tudományfesztiválon a négy-öt éves óvodásoktól, az általános és középiskolásokon, pedagógusokon, szülőkön át a Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubjára érkező nyugdíjasokig mindenki élményekkel gazdagodhatott.
Kézműveskedés a Deák 17-tel
A szakmai partnereinkkel életre hívott programra közel háromszáz érdeklődő érkezett Budapestről, Kakucsról, Szombathelyről és Tassról. A csoportokhoz egyéni látogatók is csatlakoztak. A tanév ötödik témanapján a Csopa nyolc tematikus egységének állandó kínálata mellett interaktív standok, ismeretterjesztő előadások és látványos kísérlet bemutatók várták a kicsiket és a nagyokat. 

Játék a könyvtárosokkal
A Természet műhelyében a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria munkatársai a kortárs művészeti kiállítások ihlette kézműves foglalkozáson hívták fel a figyelmet a vizuális nevelés fontosságára, átfogó képet nyújtva múzeumpedagógiai tevékenységükről.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár csapata megmutatta, hogy korai még lemondani a könyvekről az egyre inkább digitalizálódó világunkban.
Hagyományokról és identitásról
A polcokon elérhető sok ezer kiadványból, az intézményben zajló játékos foglalkozásokból, izgalmas programokból összeállított bemutató mindenki számára egyértelművé tette, hogy a könyvtár nem unalmas, s a tudomány meg nem csak a kockáknak való. 

Visszatérő vendégként köszöntöttük a tudományos élményközpontban a JCC Budapest/Bálint Ház kollégáit, akik az Éld át! programjuk keretében egy zsidó otthonba hívták a látogatókat, bemutatva a közösség életét, a hasonlatosságokat és a különbségeket hagyományaink között. 

A fotózás titkai
Az emeletre vezető lépcsők mentén a Csopa Galéria tárlatán találkozhattunk a fotográfussal. Spóner Hajnalka a  fényképész eszközeiről, a művész előtt álló kihívásokról és a múltidéző FÉNY - GÉP – ÉSZ kiállítás képeinek létrejöttéről mesélt a gyerekeknek, felnőtteknek.

Digitális és analóg kalandok
A közösségi tér első állomása és az Orion terem Tamás Péter, a Csodák Palotája kreatív vezetőjének Fény - hang - habarcs projektjének adott otthont. Az alkotószobában a digitális technológia teremtett kapcsolatot a tudományok és a művészet között, feltárultak az optika és a zene világának rejtelmei is. A science centerekben világszerte népszerű kék építőkockákból változatos "épületek" emelkedtek a magasba.


Bankjegyismeret közérthetően
Az elmúlt évek Tudomány Mozaikjai után, ezúttal a TudKult keretében tapasztalhattuk meg, mennyire fontos az oktatás a Magyar Nemzeti Bank számára. Az ovisoktól a nyugdíjasokig nem akadt olyan résztvevő, aki ne próbálta volna ki a megannyi ötletes, bankjegyekhez kapcsolódó játékot, fejtörőt. A jegybank készpénz-szakértői új oldalukról mutatták be a mindennapjainkból jól és kevésbé ismert bankjegyeket, azok biztonsági elemeit, ellenőrzési lehetőségeit.

Vadállatmentés első kézből
Hasonlóan népszerű volt a Fővárosi Állat- és Növénykert vadállatmentést feldolgozó standja. A lelkes szakemberek informatív oktatóanyagok segítségével engedtek betekintést az Állatkert természetvédelmi mentőmunkájába. A Csopába ideiglenesen beköltöző süni, a denevérek, a teknőcök vidám pillanatokat szereztek mindannyiunknak. 

Videóművészet és tudomány
A Richter Gedeon laborban Barnaföldi Anna képzőművész CsopArt ismeretterjesztő sorozatának legkedveltebb aktivitásait próbálhattuk ki. Hallhattunk a művész amerikai tanulmányútján a tudomány-népszerűsítéssel kapcsolatban szerzett élményeiről is.

A Galaxis terem ismét az ismeretterjesztő előadások színtere volt. A sort Dávid Árpád (Debreceni Egyetem, Ásvány- és Földtani Tanszék) Kőbe zárt szerelem; dínók násza című előadása nyitotta. A földtörténeti múlttal foglalkozó prezentáció a szerelem rítusára és a szaporodásra utaló ősmaradványokról szólt, a dinoszauruszok mellett a magyarországi leletek is fókuszba kerültek. Ezzel felhívva a figyelmet a lelőhelyek védettségének szükségességére és természetvédelmi jelentőségére.

Dávid Árpád
Tizenegy órától Egyed László tudományos újságíró Vicsek Tamás interdiszciplináris természetkutatóval beszélgetett a Csopa Iránytű keretében, érintve vendégünk két fő érdeklődési, kutatási területét, a kollektív mozgásokat és a komplex hálózatokat. 

Egyed László és Vicsek Tamás
Délben Nagy Ágnes zoológus, a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársa Miért ne tartsunk a denevérektől? címmel hozta közelebb a repülő emlősök világát a közönséghez. Az előadást megtisztelte jelenlétével az Állatkert vadállatmentési programjának felgyógyult páciense is.

Nagy Ágnes a denevérekről

Zenei kísérletek
Nem lett volna teljes az élménynap Öveges termünk látványos kísérlet bemutatói nélkül. Minden csoport részt vett Járóka Linda előadónk, a zene fizikájáról szóló science show-ján. 

Köszönet mindazoknak, akik a témanap létrejöttében közreműködtek, az óvodapedagógusoknak, tanároknak, nyugdíjas klubvezetőknek, akik csoportjaikkal ellátogattak hozzánk, az ovisoknak, a diákoknak, a szenioroknak, a családoknak, akik ezen a különleges napon keresték fel a Csopát! Köszönjük szakmai partnereinknek az újabb tudományos élményeket!

A Csodák Palotája témanapjainak sora február 18-án folytatódik a Mateking Matematikai Élményműhely #3-mal.  

"Csak kapkodtuk a fejünket..."
(fényképek: Tamás Péter, Kisling Zénó)