A turbulens és a hullámszerű jelenségek elméletéről - Salavec Péter előadása a Csopában

Salavec Péter a Csodák Palotájában
Amikor tegnap délután fél ötkor az OMSZ - Csopa Meteorológiai Estek hetedik vendége azzal toppant be a Richter Gedeon laborba, hogy 135 dián keresztül mesél majd a hullámok, a hegyi hullámok és a turbulencia matematikájáról, fizikájáról, kis bizonytalanság ült ki az arcomra.

Miközben az est házigazdájaként pályaválasztásáról és hivatásáról faggattam vendégünket, még mindig nem tudtam, miként reagál majd a helyszíni és a netes közösség a hosszú képletekre. Az első percek után minden aggodalmam szertefoszlott, Salavec Péter (OMSZ Repülésmeteorológiai Osztály) magával ragadó, a kellő pillanatokban gyakorlati példákkal és némi humorral fűszerezett előadása során, mi laikus nézők is elhittük, hogy értjük és követjük a matematikai levezetéseket, a szakemberek által használt egyszerűsítéseket.


A televíziós időjárás-előrejelzéseket figyeleve, a világhálón egy-egy témába vágó információs portált böngészve, talán bele sem gondolunk, mekkora tudományos háttérmunka húzódik meg a színes ábrák, grafikonok mögött. 

Keddi programunkon az Országos Meteorológiai Szolgálat egy újabb lelkes, pályakezdő munkatársát ismertünk meg. Bár a Hullámszerű és turbulens áramlások a légkörben, azok elmélete, előrejelzése és kapcsolatuk a légiközlekedéssel cím elsőre kicsit "riasztónak" tűnhet, az ismeretterjesztő előadás visszanézését mindenkinek bátran ajánljuk!

A Galileo Webcast online adásának felvétele: 

 

Ezúton mondunk köszönetet Fejes Edina meteorológusnak, az OMSZ - Csopa Meteorológiai Estek szakmai koordinátorának. 

Sorozatunk április 9-én, kedden 17 órakor Fövényi Attila Repülőbalesetet okozó időjárási jelenségek és ezek előrejelezhetősége című előadásával folytatódik, melyre minden érdeklődőt tisztelettel várunk. Előzetes regisztráció a tok@csopa.hu címen.