Mamutok, csillagok, okos karácsonyi fényfüzérek, jeges kísérletek... - így telt a Téltudományi Találkozó 2019 a Csodák Palotájában

Mamutcsont a magasban...
Kedden délelőtt rendeztük meg szakmai partnereinkkel közösen a tanév negyedik témanapját. Folytatva a 2018-ban indított kezdeményezést, idén decemberben is Téltudományi Találkozóra vártuk az érdeklődőket. A kilenc és délután egy között zajló programon 420 általános, középiskolás, pedagógus és egyéni látogató vett részt Budapestről, Dömsödről, Dunakesziről és Szigetszentmiklósról. 

Kiss Csaba előadás közben
Az életkori sajátosságokat figyelembe véve négy modult kínáltunk a csoportoknak a Csodák Palotája 250 interaktív eszközének felfedezése mellett. A legkisebbek a Hópihe csomag keretében Öveges előadótermünkben Kiss Csaba szenior előadónk Mikulás meséjén vettek részt. A látványos kísérletekkel tarkított science show nagy sikert aratott a korosztály képviselőinél. A Csipet Csopa tematikus útvonal bejárása mellett ők is felfedezhették az ezen a napon minden látogatónk számára nyitott Richter Gedeon labort és előterét, ahol a Téltudományi kalandok kaptak helyet. 

Dávid Árpád az őslénytani gyűjteménnyel
Az MTM Mátra Múzeumának  munkatársai (Fodor Rozália és Dávid Árpád) az őslénytani gyűjteményből jégkori csodákat hoztak el a tudományos élményközpontba. A kicsik és nagyok megismerhették a Kárpát-medence 50 ezer évvel ezelőtti lakóit mind virtuálisan, mind kézzel fogható módon. A Bendrobe Hungary Kft. (Parti István vezetésével) a Twinkly okos karácsonyi fényfüzér tudományát hozta közelebb a látogatókhoz, megmutatva, hogy a legújabb technológiák miként ötvözhetők ünnepeinkkel, hagyományainkkal. A Csopa foglalkozásvezetői (Csonka Anna Cseperke és Szarvas Renáta) jeges, tematikus kísérletekkel készültek erre a különleges napra. 

Jégkorszaki kalandok

Irányítsd és tanítsd a karácsonyfa fényeit!
Téli kísérletek

Téli CsopOlimpia
A harmadik és negyedik évfolyamosok (Jégcsap modul) a Több mint Mikulás mese című előadáson vettek részt, majd 3-5 fős csapatokban mérték össze tudásukat és ügyességüket a Téli CsopOlimpián Bognár Zalán vezetésével. Az öt zónában furfangos kérdések és feladatok várták az iskolásokat.   

A felső tagozatosok (Hóvihar modul) és a középiskolások (Rianás modul) két ismeretterjesztő előadással indították a napot. Ordasi „Chillagász” András a legsötétebb éjjelek csillagászati rejtelmeibe vezette be a hallgatóságot, gyakorlati tanácsokat adva a kezdő csillagászoknak. Mamut, ahogyan még soha nem láttad címmel Fodor Rozália (MTM Mátra Múzeuma) a hatalmas élőlényről szóló előadásában az alábbi kérdésekre kereste a választ: Milyen folyamatok vezettek a pleisztocén megafaunák kialakulásához? Mi okozta kihalásukat? A jövő háziállata a mamut lesz? 
Előadások a Galaxis teremben

Szenior előadónk a csoportokra várva
A témanap keretében a legnagyobbak sem maradtak kísérlet bemutató nélkül, Pataki Attila szenior előadónk Fagyos pillanatokkal és Didergő fizikával kápráztatta el a közönséget. 

Az emeleti közösségi térben Tamás Péter kreatív vezetőnk készségfejlesztő kék építőkockáival is játszhattak a gyerekek. 

Köszönet mindazoknak, akik a témanap létrejöttében közreműködtek, a tanároknak, akik csoportjaikkal ellátogattak hozzánk, a diákoknak, a családoknak, akik ezen a kedden keresték fel a Csopát! Köszönjük szakmai partnereinknek az újabb tudományos élményeket!
Építsünk közösen!
Jeges pillanatok
A Csodák Palotája témanapjainak sora január 22-én folytatódik a TudKult 2020 kulturális-művészeti tudományfesztivállal.  

Mit rejt a pipetta?

(fényképek: Tamás Péter és Szalmás Bálint)