"Csak kapkodjuk a fejünket..." - színes forgatag a Tudomány Mozaik 4.0 pályaorientációs tudományfesztiválon

Mi leszel, ha nagy leszel?
"Csak kapkodjuk a fejünket, annyi minden van itt!" - válaszolja egy messziről érkezett csoport pedagógusa, amikor arról érdeklődöm az idei tanév harmadik témanapjának vége felé, hogy érdemes volt-e útra kelni. Egyetértően bólogatok, a mondatait hallva. A Tudomány Mozaik 4.0 pályaorientációs tudományfesztiválra 13 szakmai partnerünk közel 70 munkatársa jött el, hogy a hétköznapjainkban rejtőző tudományról oktatva "terelje" a fiatalokat egy-egy hivatás, szakma irányába. Az előző évekhez (2016, 2017, 2018) hasonlóan ezúttal is az ország különböző szegleteiből érkeztek az érdeklődők.


Személyiségtesztek az ELTE PPK standján
A budapesti, csongrádi, dunakeszi, fóti, gödöllői, salgótarjáni, szerencsi, törökbálinti, zalaegerszegi több mint 500 általános, középiskolás és felnőtt kísérőik az alsó szintünkön az  ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar online személyiségtesztjeit tölthették ki, az eredmények értelmezésében a felsőoktatási intézmény oktatói és hallgatói működtek közre. A Természet műhelyének közkedvelt terepasztala mellett a tulajdonos FŐTÁV - Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. a környezetbarát távfűtés tudományával ismertette meg a standra érkező látogatókat.
A távfűtés tudománya a Főtáv terepasztalán

Citrusok kémiája a Szakicska-háznál
A Kreatív építési területen a csömöri Szakicska-ház csapata többek között a citrusok kémiájának rejtelmeibe avatta be a kicsiket és a nagyokat. A Tudósok csarnokában a Bay Zoltán Kutatóközpont szerteágazó tevékenységébe nyerhettek betekintést a diákok és a családok, a standon helyet kaptak a nemrégiben zajlott nyersanyaggal kapcsolatos tanulmányi versenyen kiemelkedő eredményt elérő dunaszerdahelyi középiskolások is, akik saját készítésű ködkamrájukat mutatták be.

Anyag-, környezettudomány és innovációk a Bay Zoltán Kutatóhálózat kitelepülésén

A közlekedés iránt rajongók a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. munkatársaitól kaphattak információt a vasúttársaság aktualitásairól, a középfokú ösztöndíj programokról, a vasút specifikus partner középiskolák oktatási kínálatáról.
MÁV-START: a vasútról minden generációnak
Felszállás a Magyar Honvédség vadászgépével
Az emeleten a Magyar Honvédség katonái repülőgép-szimulátorral, fegyverbemutatóval, ügyességi feladatokkal hozták közelebb hivatásukat a pályaválasztás előtt állókhoz. Az asztrofizika és a csillagászat legújabb eredményeiről az Eötvös Gravity Research Group (ELTE Fizikai Intézet) tagjai számoltak be, közelebb hozva a gravitációs hullámok világát mindannyiunkhoz. A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. szemléletformáló, környezetvédelmi oktatóstandja idén sem hiányozhatott a Tudomány Mozaikról. A játékos fejtörők, az újrahasználatról és újrahasznosításról szóló információs anyagok mindennapjaink tekintetében tartogattak hasznos tanácsokat.

A gravitációs hullámok tudományáról...

FKF-es szemléletformálás

Kiemelt partnerünk, a Richter Gedeon Nyrt. bepillantást engedett a gyógyszerkutatás világába. A közösségi térben felállított állomáson pályaválasztási kérdésekben kaptak útmutatást a fiatalok, a szakértők hasznos tanácsokkal szolgáltak az önéletrajz készítés és az életpálya tervezés tekintetében. A Richter Gedeon laborban feltárultak a molekulák titkai és a kémcsövek rejtelmei.
A gyógyszerkutatás és a kémia rejtelmei a Richter Gedeon Nyrt. állomásán

Életet menthetsz!
Ismét visszatért hozzánk az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány, önkénteseik útmutatását követve oktatófantomokon gyakorolhattuk az újraélesztés lépéseit. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. a felsőoktatási rangsorok értelmezésében nyújtott segítséget a továbbtanulóknak. A kémia színes-szagos, varázslatos világában az ELTE Kémiai Intézet  kémiatanár-jelöltjeinek kísérletein keresztül kalandoztunk.

A felsőoktatási rangsorokról a Századvéggel
Ismeretterjesztő előadásokban sem volt hiány kedd délelőtt a Csopában. A Galaxis teremben Kiss-Szabó Zsanett (Országos Meteorológiai Szolgálat) a YouTube videós előrejelzések a meteorológusok eszköztárában címmel a közösségi média kínálta lehetőségekről, az előrejelző és veszélyjelző osztályon folyó munkáról szólt. A gyógyszerkutatók előtt álló kihívásokról és a kutatói létről Prof. Dr. Szántay Csaba (Richter Gedeon Nyrt., Szerkezetkutatási Osztály) és Szegi Beatrix (Richter Gedeon Nyrt., HR business partner) tartott előadást. A gravitációs hullámokkal kapcsolatos kutatások eredményeit Raffai Péter (Eötvös Gravity Research Group/ELTE Fizikai Intézet) foglalta össze, kitért a nemzetközi együttműködések hazai hozzájárulásaira is. A hülyeség pszichológiájáról Aczél Balázstól (ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar) tanultunk.

Az ELTE kémiatanár-jelöltjei izgalmas kísérletekkel készültek

A Nap teremben Láng Győző (ELTE Kémiai Intézet) világított rá arra, hogy Kiből lehet vegyész vagy kémiatanár? A távfűtés jövőjéről Herpai Attilától (Főtáv – Budapesti Távhőszolgáltató Zrt.), a környezeti fenntarthatóságról Chrabák Pétertől (Bay Zoltán Kutatóközpont) szerezhettünk naprakész információkat.

Pillanatképek néhány előadásról

Színes kísérletek a Csopa foglalkozásvezetőivel
A témanap valamennyi résztvevője megnézte Járóka Linda és Kiss Csaba előadóink látványos kísérlet bemutatóját az Öveges teremben, valamint felfedezhette nyolc tematikus egységünk 250 interaktív eszközét.

Köszönet mindazoknak, akik a témanap létrejöttében közreműködtek, a tanároknak, akik csoportjaikkal ellátogattak hozzánk, a diákoknak, a családoknak, akik ezen a különleges napon keresték fel a Csopát! Köszönjük szakmai partnereinknek az újabb tudományos élményeket!

A Csodák Palotája témanapjainak sora december 3-án folytatódik a Téltudományi Találkozóval

(fényképek: Nagy Nikoletta, Nagy Máté és Tamás Péter)