900 diák és pedagógus 19 szakmai partnerünk segítségével rakta ki a harmadik Tudomány Mozaikot

Kora reggel indult az élet pénteken a Csodák Palotájában. Héttől folyamatosan érkeztek szakmai partnereink, hogy a kilenc órai kapunyitásra mindennel elkészüljünk. A III. Tudomány Mozaik tudományfesztivál központi témája ezúttal a pályaorientáció és a pályaválasztás volt.

A korábbi évekhez hasonlóan (2016 és 2017), idén is különböző szakterületek mozaikdarabjait gyűjthették össze a résztvevők az interaktív standokon, előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken.


A fővárosi csoportok mellett, szép számban érkeztek diákok az ország különböző pontjairól, hogy a Csopa 250 tudományos eszközének felfedezése mellett az egyes intézmények, vállalatok tevékenységével is megismerkedjenek. A 900 általános és középiskolás fiatal, pedagógusaik, valamint az egyéni látogatók egészen délután négy óráig járhatták be a játéktereinkben felállított információs pontokat:


A Természet műhelyében kapott helyet a Szent István Egyetem. Ötletes játékok, talányos feladványok, szemléltetőeszközök mutatták be az Agrár- és Gazdaságtudományi, a Kertészettudományi, a Tájépítészeti és Településtervezési, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar sokszínű világát. A könyvek, társasjátékok szerelmeseit a Pagony könyvesbolt csapata várta. A légkörről és az időjárásról az Országos Meteorológiai Szolgálattól tanulhattunk, kültéri mérőkocsijuk is a helyszínen volt. Az építőmérnökök hivatását a BME Építőmérnöki Kar hallgatóinak és oktatóinak segítségével ismerhettük meg. A távfűtés tudományában a Főtáv – Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. terepasztala mellett lehetett elmélyedni. A turizmust mint szakmát, valamint Óbuda szépségeit mutatta be az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont.


A Tudósok csarnoka a logisztikai kiállítóké volt ezen a napon. A Budapesti Közlekedési Központ a fővárosi tömegközlekedés rejtelmeivel ismertette meg az érdeklődőket, a vasúti személyszállításról a Máv-Start Zrt. jóvoltából hallottunk. A vízi közlekedés fortélyairól a Balatoni Hajózási Zrt. nyújtott információt, a repülés szerelmesei a Szolnoki Reptár munkatársainak segítségére számíthattak. A csomagküldés egyes fázisait a DHL Express Magyarország Kft. állomásán érthettük meg a futárok bőrébe bújva.


Az emeleti közösségi térben a környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet a Fővárosi Közterület Fenntartó Nonprofit Zrt. edukációs csapata. A katonai pálya szépségeiről a Honvédelmi Minisztérium repülőgép-szimulátoros, célba lövős standján első kézből tájékozódhattak a fiatalok. A készpénzbiztonság kérdéskörével a Magyar Nemzeti Bank interaktív eszközeinek segítségével játszva ismerkedtek látogatóink. A fővárosi parkokban kalandoztunk a Főkert Zrt. fűnyíróján ülve, a művészet került terítékre a Vasarely Múzeum kézműves foglalkozásán.

Kísérletekben sem volt hiány ezen a szinten, a Szent István Egyetem kóstolója mellett, az ELTE Kémiai Intézetének tanárjelöltjei a vegytan szépségeivel varázsolták el a gyerekeket, a középiskolásokat a Richter Gedeon Nyrt. laborfoglalkozása várta.

A Nap teremben, öt tematikus modulban, kiállítóink képviselői - a Wessling Hungary Kft. munkatársával kiegészülve - beszélgettek a diákokkal a pályaválasztás kérdéséről, az egyes hivatásokról.



Az Öveges termet a Szent István Egyetem vette birtokba. Látványos kísérletekkel és izgalmas előadásokkal készültek a rendhagyó októberi témanapunkra.


Köszönet minden közreműködőnek, akik hozzájárult a III. Tudomány Mozaik sikeréhez, találkozzunk 2019-ben is!


(fényképek: Budavári Eszter)