Wigner Cafe: Csörgő Tamás kártyajátékával az elemi részecskékről tanultunk, Kiss Tamással a második kvantumforradalom nyomába eredtünk

Csörgő Tamás és Werovszky Veronika
Kedden este folytatódott az MTA Wigner Fizikai Kutatóközponttal közös sorozatunk a Wigner Cafe. Werovszky Veronika, az intézmény tudománykommunikátorának vendégeivel ezúttal is a fizika rejtelmes világában kalandoztunk. 


Csörgő Tamás Hogyan csinálhatunk kártyajátékból Higgs-bozont? címmel közös játékra hívta az érdeklődőket. A saját fejlesztésű részecskés kártyapaklikkal ismerkedtünk, melyek segítségével többek között tanulmányozható a Higgs-bozon néhány tulajdonsága, könnyed formában érzékelhető a felfedezés szépsége és nehézsége. Terítékre kerültek a tökéletes kvarkfolyadék fizikáját bemutató termékek is, mint például a kvarkos Rubik kocka.

Jutott idő egy kis kártyázásra is

Kiss Tamás a Csodák Palotájában
Elérkezett a második kvantumos forradalom? - tette fel a kérdést Kiss Tamás. A gondolatébresztő - a közönség aktív közreműködésével zajló - beszélgetés során a kvantumfizika legújabb eredményeivel, a hazai és nemzetközi szakemberek előtt álló kihívásokkal foglalkoztunk. Számba vettük a kvantumtechnológiák jövőnkre gyakorolt hatását.

A Galileo Webcast online közvetítése itt nézhető vissza:



Zárásként Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk mondott köszönetet a közös tanulásért a fizikusoknak, valamint felidézte az elmúlt másfél év során a rendezvény búcsúzó házigazdájával együtt megvalósított ismeretterjesztő projekteket. Köszönjük Veronikának valamennyi látogatónk nevében a tudományos élményeket! 

(fényképek: Tóth Ágnes)