Miként működik a repülőtér? - Ormándi Zoltán hiánypótló előadása a tizedik Csopa Traffic - Indóház Közlekedési Esten

Ormándi Zoltán a Csopában
A Csopa Traffic - Indóház Közlekedési Estek jubileumi, tizedik rendezvénye igazi csemegét tartogatott a repülés szerelmeseinek. Ormándi Zoltán, a Budapest Airport Zrt. repülőtérforgalmi vezetőjének ferihegyi landolással indított előadása már az első percekben magával ragadta a helyszíni közönség gyermek és felnőtt tagjait. Az Indóház vasúti magazinnal és az iho.hu közlekedési hírportállal közösen szervezett ismeretterjesztő programon lépésről-lépésre ismerkedtünk a repülőterek világával, tanultunk az egyes szakszolgálatok, iparági szereplők feladatairól, a légikikötők nélkülözhetetlen egységeiről. A didaktikusan felépített prezentáció számos olyan kérdést megvilágított, melyeken utasként gyakran elgondolkodik az ember.

Néhány perc után már valóban úgy érezhettük, ott lépdelünk Zoltánnal a betonon, izgulva várjuk a ködös időben leszálló "madarat", együtt vizsgáljuk a futópálya vagy a gurulóutak állapotát. Virtuális túránk során számba vettük a területen használt jelöléseket, megküzdöttünk a hóakadályokkal, elriasztottuk a légi közlekedést veszélyeztető madarakat.  

A Galileo Webcast online közvetítése itt nézhető vissza:


A landolás izgalmas pillanatai...
Zárásként a hallgatóság köreiből érkező kérdések kerültek megválaszolásra. Vendégünknek T. Hámori Ferenc az Indóház főszerkesztője és Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk köszönte meg a reptéri kalauzolást. 

T. Hámori Ferenc bevezető gondolatai
Sorozatunk november 12-én, kedden 17 órától folytatódik Dorner Lajos a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke a mindannyiunkat érintő közlekedési nagyberuházásokról, kérdésekről ad elő. December 10-én kedden, szintén 17 órától Kormányos László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgató-helyettese a vasúttársasággal kapcsolatos aktualitásokról számol be az érdeklődőknek. A programok a kedvezményes Csopa délutáni jeggyel vagy Csopa havibérlettel látogathatók, előzetes jelentkezés a tok@csopa.hu címen.

(fényképek: Szarvas Renáta)