Innovációk, izgalmas kísérletek, interaktív állomások - így telt a harmadik Trendi Tudomány a Bay Zoltán Kutatóintézet miskolci, szegedi és budapesti szakembereivel

Ismerkedés a kritikus nyersanyagokkal
Nagykanizsa, Eger kutatóinak megismerése után Miskolcon, Szegeden és Budapesten folytatódott virtuális barangolásunk, az ország tudományos műhelyeinek feltérképezése. A Trendi Tudomány 2018 sorozat harmadik rendezvényére, a Bay Zoltán Kutatóintézettel közösen szervezett témanapra, közel 150 diák, pedagógus és egyéni látogató érkezett. 

A slime készítés tudománya
Az érdeklődők négyfős csapatokban járták végig A tudomány útját, megismerve a Bay Kutatóhálózat különböző divízióinak munkáját. A Csodák Palotája játékterének tematikus egységeiben felállított interaktív állomásokon a szakemberektől tanultunk a kritikus nyersanyagokról (állomásfelelős: Groó-Nagy Patricia, Csányi Annamária), a mikro-bio-technológia legújabb vívmányairól (Jankovicsné Urbán Gabriella, Apró Rita, Dergez Ágnes, Kobori Ottilia, Koós Ákos, Antal Péter) és a nemnewtoni folyadékokról (Kiss Anna Mária), slime-ot készítettünk (Annus Vivien, Bak Richárd), kipróbáltuk az egyensúly mérleget (Ács Ádám, Petroczki András) és a virtuális repülést (Suhaj Anett, Spisák Bernadett, Németh Viktor, Balogh Bence, Soós Róbert).
Ismerkedés a biológiával

A különleges útvonal részét képezte a tavasszal nyílt Bay Zoltán emléktárlat is. A menetleveleken szereplő kérdések helyes megválaszolásáért jutalom járt.

Virtuális repülés

Vida Ádám az Öveges teremben
Az Öveges teremben Vida Ádám kísérlet bemutatói, a Galaxis teremben Buza Gábor professzor úr lézertechnológiai előadása kápráztatta el a rendezvényre érkező kicsiket és nagyokat. A szabadulószobák kedvelői a Török Mátyás és kollégái által összeállított Frankenstein laborban tesztelhették tudásukat. 

A nap zárásaként Groó-Nagy Patricia, a Bay Zoltán Kutatóintézet projektmenedzsere és Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk mondott köszönetet vendégeinknek a tudományos élményekért. A nap zökkenőmenetes lebonyolításában a Csopa valamennyi szervezeti egysége közreműködött. 


Buza Gábor a lézertechnológiáról

Szakmai partnerünkről: Pungor Ernő vegyészprofesszor nevéhez köthető a Bay Zoltán Kutatóintézet megalapítása. Az elmúlt 25 év során az intézet sokféle szervezeti formában szerteágazó szakmai tevékenységet végzett és magyarországi, sőt nemzetközi összehasonlításban is jelentős kutatási tapasztalatra, elismerésre tett szert. Az alapítás évétől kezdve a kutatóintézet egyik legfőbb küldetése, a fejlett technológiák és eljárások kutatása és széles körű ipari alkalmazása, valamint mindezen értékek előállításához nélkülözhetetlen társadalmi, gazdasági és állami erőforrások megteremtése. Vagyis – egy olyan híd létrehozása a kutatás és ipar területe között, amely segíti a kétirányú tudástranszfer mindennapos megvalósítását.
Algatudomány mindenkinek

(fényképek: Fekete Ivett és Tamás Péter)