Tóth Zsolt a tudományról: Boldog születésnapot Newton?


Általában azt mondják, hogy Isaac Newton karácsony napján született. Azért van itt némi kétértelműség, mert Anglia még mindig a "régi" julián naptárat használta Newton születése idején, míg Európa többi része elfogadta a "modern" gregorián naptárat (amelyet később Angliában is bevezettek és ma is használják). A modern naptár szerint Newton 1643. január 4-én született, de a születésének idején és helyén hatályos naptár szerint 1642. december 25-én jött a világra. (Sokak szerint ez a tény nagy hatással volt Newton képzeletének misztikus oldalára, és segít megérteni a bibliaértelmezés utáni elhívatottságát, hiszen aligha lehetne elsiklani a tény felett, hogy a tudós is karácsony napján érkezett a földre valódi apa nélkül - édesapja, Robert három hónappal születése előtt hunyt el.)

Még trükkösebb kérdés, hogy vajon Newton ugyanabban az évben született-e, mint amelyikben Galileo meghalt (ahogy azt mondani szokták)? Galileo 1642. január 8-án halt meg (gregorián), és Newton 1642. december 25-én született (julian). Ugyanazon naptárba helyezve a két esemény különböző évekre esik. Az értelmezést, még inkább bonyolítja, hogy az akkori angolok még mindig március 25-ét tekintették a naptári év első napjának, tehát az olasz naptár régi angol nyelvű olvasata szerint Galileo 1641-ben halt meg. 
 
Ez az érdekes kronológiai nem példátlan, Einstein is éppen tiszteletreméltó elődje, Maxwell halálának évében jött a világra, és akkor már a naptárakkal sem volt mit trükközni.

Tóth Zsolt tudománykommunikátor, a Csodák Palotája korábbi előadója és foglalkozásvezetője. A Csopamedia blogon közölt írásait és médiaszerepléseiét itt gyűjtöttük össze. 

(illusztráció forrása: http://www.mattdawsonillustration.com/new-gallery-63/rm2a55pl42yhn4xgk4ycyfn4pt4rur)