40 éve hunyt el Öveges József, a Csodák Palotája megálmodója

Negyven éve, 1979. szeptember 4-én hunyt el Öveges József  piarista szerzetes, tanár a Csodák Palotája megálmodója.


"Öveges a tanítás és az írás mellett természeti jelenségeket bemutató kiállításokat szervezett, amelyeken a látogatók is kísérletezhettek. Ezek voltak az első interaktív bemutatók Magyarországon. Később az ötletet továbbfejlesztve természettudományi játszóházakat tervezett, ahol a szülők és a gyermekek együtt ismerkedhetnek a természet törvényeivel. Így igyekezett összekötni az elméletet a gyakorlattal. Pénzhiány miatt az elképzelt fizikai játszóház Öveges életében nem valósulhatott meg. Ötlete azonban később formát öltött a budapesti Csodák Palotájának megalkotásakor. Itt a látogatók az eszközöket saját maguk működtethetik, a bemutatott természeti törvényeket így élményszerűen ismerhetik meg. 2001-ben készült el a Csodák Palotájában az Öveges-terem, amelynek színpadán életre kel a tudomány." (forrás: Kovács Mihály/Új Akropolisz

A Csodák Palotája 2016 decemberétől emlékfallal idézi meg az intézmény megálmodójának életpályáját a róla elnevezett előadóterem mellett. 
Szakmai partnereinkkel együttműködve követjük végig a hazai tudománynépszerűsítés meghatározó alakjának oktató-nevelő munkásságát. Bemutatjuk azt is, hogy a róla elnevezett intézmények és szervezetek miként őrzik emlékét.