"Öveges József? Kicsoda?" - jelentés a nézőtérről

Megidéztük Öveges József kísérleteit... előadónk Tóth Zsolt a pingponglabdával
Csütörtök reggel zsúfolásig telve a Csopa Campona előadóterme, iskolás csoportok töltik meg a teret az ország különböző szegletéből. Lassan kezdődik az első előadás. November 10-e van, duplán jeles nap a tudománynépszerűsítés naptárában. Ma van A tudomány világnapja a békéért és a fejlődésért, idén először rendezik meg Tudományos Központok és Tudományos Múzeumok Nemzetközi Napját. A Csopában még egy ok van az ünneplésre, 121 éve született Öveges József, a Csodák Palotája megálmodója.

Igyekszem elvegyülni a tudásra szomjazó ifjúság között, újdonsült tunéziai ismerősömnek, Mouadhnak ígértem néhány friss képet a monastiri és a budapesti science centerek között "épülő" virtuális hidunk Facebook-oldalára. Záródnak az ajtók, Tóth Zsolt előadónk kérdéssel indítja a show-t: "A terem névadójáról, Öveges professzorról ki hallott?" Néma csend,... "Öveges József? Kicsoda?" - súg össze mellettem két srác, akiknek a kezében fotózásra készen ott lapul az okostelefon, hogy az előadás leglátványosabb pillanatait magukkal vigyék, megoszthassák azokkal, akik ma nincsenek itt. Elég 50-55 év, s a televíziózás hőskorának ismeretterjesztő emblematikus alakja már semmit sem mond a legfiatalabb generációknak. 

Grafikusunk, Budavári Eszter gépén készülnek az Öveges emlékfal tablói
Zsolt töretlenül mesél az egykori piarista tanárról, Öveges kísérleteket és azok továbbfejlesztett változatait mutatja be. Néha még jellegzetes hangját is megpróbálja utánozni: "Kedves gyerekek!" ismétli rendületlenül, de a közönség nem érti a poént... csak néhány pedagógus mosolyodik el az ismert mondatokat hallva. 

Kitörő siker, vastaps koronázza a harmincperces látványos kísérleti bemutatót. Talán néhányan a professzor nevét is megjegyezték, s magukkal viszik a mai Öveges Napról

A biztonság kedvéért azért hátrasietek grafikusunkhoz, Eszterhez. Azt hiszem itt az ideje, hogy a hónapok óta tervezett Öveges emlékfal előkészítő munkáit befejezzük, s a terem bejárata feletti nagybetűs felirat mellett részleteket meséljünk látogatóinknak arról, ki volt Öveges József

A bejegyzés a szerző magánvéleménye és nem tekinthető a Csodák Palotája álláspontjának.

(fényképek: Internet, Serfőző Andrea, P.A.)

Megjegyzések