Űrkalandok a Csodák Palotájában - több mint hatszáz érdeklődő áprilisi témanapunkon


Pár perccel hét óra előtt érkezem meg a Csodák Palotájába. Csend honol az ötezer négyzetméteren, a villanykapcsolókat elforgatva éledezni kezd a gépezet. Ilyenkor mindig az Éjszaka a múzeumban című filmre gondolok. Lehet, tizenöt-húsz perce még itt rohangált Newton, ott repkedett a polárpapagáj a Természet műhelyében... Nincs időm merengeni, alig két óra, s űrutazásra indulunk! Ma van az űrhajózás napja, 1961. április 12-én a Szovjetunióban Föld körüli pályára bocsátották a világ első embert szállító űrhajóját, fedélzetén Jurij Gagarin repülő őrnaggyal. Lassan megérkeznek a munkatársak, a műszakban mindenki elfoglalja helyét, készülve a kilövésre. Befutnak a szakmai partnerek is, akik idegenvezetőink lesznek a földönkívüli kalandok során.
8:50, megnyitjuk a kapukat utastársaink, a látogatóba érkező csoportok és családok előtt. Jönnek velünk több mint hatszázan a Hold és a Mars felé.

10..9..8..7..6..5..4..3..2..1.. számolok vissza Ferencz Orsolya (Külgazdasági és Külügyminisztérium – Űrkutatásért Felelős Főosztály) űrkutatásért felelős miniszteri biztos előadása előtt. Burokban született emberiség címmel kapunk átfogó képet a hazai űrkutatás és űripar helyzetéről, az előttünk álló kihívásokról. Galaxis és Öveges termünkben egymást váltják a szakemberek. Putsay Mária (Országos Meteorológiai Szolgálat) a meteorológiai műholdakról, Horváth Gyula (C3S LLC.) a MASAT-1 kisműholdról és a jelenlegi fejlesztésekről mesél kicsiknek és nagyoknak. Az űridőjárás a téma Lichtenberger János (ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék, Űrkutató Csoport) prezentációjában, a Werovszky Veronika moderálta Wigner Cafe vendége ezúttal Vizi Pál Gábor fejlesztőmérnök (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont), aki sok évtizedes, a hazai tudományos műhelyekhez köthető űrmissziókhoz kapcsolódó tapasztalatait osztja meg a fiatalabb generációkkal. 

Délben Illyés András (HunSat Team - BME Egyetemi Kozmosz Kör) fiatalos lelkesedéssel tart beszámolót az Európai Űrügynökség CanSat versenyéről. Gulyás Gábor (MedSoftOrg Kft.) a földmegfigyelésben rejlő új lehetőségeket tárja elénk, ezzel segítve az agrárszektort és a környezetgazdálkodást. A nap zárasaként Székely Zoltán (MTA Wigner FK, ESA magyarországi Üzleti Inkubátorháza (ESA BIC Hungary) és ESA magyarországi Technológia Transzfer Iroda) az űrtechnológiák födi alkalmazásáról szól a legkitartóbb űrrajongókhoz.


A termeken kívül is mozgalmas az idei tanév kilencedik témanapja, a Kreatív építési területen a kollégáink által fejlesztett Csopa RC Roverekkel száguldozhatunk. A Tudósok csarnokában az ELTE Űrkutató Csoportjának  vizsgálataiba leshetünk be. Műholdas méréseket, műszereket tanulmányozhatunk, amelyeket az ionoszféra, a plazmaszféra és a sugárzási övek vizsgálatához használnak. A HunSat Team - BME Egyetemi Kozmosz Kör közös standján arról mesélnek a fiatalok, hogy miért jó az űrkutatással foglalkozni, milyen lehetőségek várják a területen továbbtanulókat. A MedSoftOrg Kft. csapata a műholdakkal készített űrfelvételek földi vegetáció megfigyelésében történő felhasználásáról nyújt információt. A Magyar tudósok és feltalálók részlegen Bay Zoltán és munkatársai Hold-radar kísérletéről tanulhatunk. 

Űrállomás tematikus egységünkön a holdra szállás ötvenedik évfordulója előtt tisztelgünk az MTA Wigner Fizikai Kutatóközponttal közösen kialakított APOLLO 50 tárlattal. Ugyanitt a MASAT-1 műhold modellje és az MTA Wigner kiállítás is megtekinthető. 

Az emelet felé haladva, gyönyörködhetünk a Magyar Asztrofotósok Egyesülete Csillag-Képek című országos vándorkiállításának lenyűgöző felvételeiben a Csopa Galériában.

A fenti közösségi térben technológia ötletbörze játék várja az érdeklődőket az MTA Wigner FK, ESA magyarországi Üzleti Inkubátorháza (ESA BIC Hungary) és ESA magyarországi Technológia Transzfer Iroda munkatársaival. A szomszédban az MTA Energiatudományi Kutatóközpont lelkes csapata az űrhajósokat érő sugárzás dózisának mérésével kapcsolatban tart látványos bemutatót. Űrkutatóként keressük a részecskék nyomait, ismerkedünk a világhírű Pille műszerrel. Velünk van még a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT), az űrtevékenységekhez kapcsolódó ismeretterjesztő programjaikat ismerhetjük meg.

Newton almáskertjében a tükrös teleszkóp rejtelmeit felfedezve válhatunk csillagásszá. A Richter Gedeon laborban a művészet és a Mars-kutatás ad egymásnak randevút a Delle Egyesület jóvoltából. Dorsánszki Adrienn 26 rakétát, űrjárművet és űrhajót öntött ki bronzból a 2016-ban indult Mars-project keretében. A képzőművésszel együtt Hargitai Henrik Mars-kutató tart kreatív foglalkozást a gyerekeknek.
Az ország számos pontjáról érkezett óvodás, általános és középiskolás csoportok belakják a Csopa űrhajót, újabb és újjabb kihívásokat teljesítve szereznek képet a világűr csodáiról.

A média képviselői is velünk vannak, élőben jelentkezik be a Kossuth Rádió Napközben (helyszíni riport 10:15-nél) című műsora. Tudósít rólunk az M5 Híradó, az RTL Klub Fókusza és a Novum tudományos magazin stábja is forgat. A Galileo Webcast tudománycsatorna megőriz néhány előadást az utókornak. Este a Hit Rádió összegzi a nap történéseit. 

Fél egy körül visszatérünk a Földre, zárjuk a második Visszaszámlálás programot. Köszönet mindenkinek, aki velünk utazott, s akik a tervezésben, kilövésben, galaktikus kalandokban közreműködtek!

Már készülünk a Bevetés 2019-re, tartsatok velünk május 8-án is!

(fényképek: Járóka Linda és Tamás Péter)