Másoktól tanulni: Csodát láttunk Gödöllőn!

Kilépünk a Szent István Egyetem rektorának szobájából, a felsőoktatási intézmény Médiaközpontjának csapata vezet végig a campuson. Mit látunk majd: előadókat, laborokat, műhelyeket, a könyvtárat? - teszem fel a kérdést magamnak kicsit elbizonytalanodva. 

A bejárás első állomásán tátva marad a szám! A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum előterében körbetekintve azonnal tudom, hogy rendkívüli helyre érkeztünk. A Csodák Palotájából az agrár és gépészeti csodák SZENTÉLYÉBE vezetett az utunk. Dr. Hentz Károly igazgató kalauzol minket a tárlatokon, oktatási és tudománynépszerűsítő tereken keresztül. Megismerjük a szervezeti egység történetét, hallunk a múzeumpedagógiai foglalkozásokról, a különböző korosztályoknak, látogatói csoportoknak szóló programokról. Minden mondatból tanulunk, hol egy kis muzeológiát, hol egy kis módszertant, máskor meg a gépészet rejtelmeiben mélyedünk el egy-egy motor indításakor. Bővülnek mezőgazdasági ismereteink is. Legszívesebben megállnék minden tárgynál, használati eszköznél. A karzatot kihagytuk! - kiáltanám, de tekintettel a korlátozott időkeretünkre, igyekszem elfojtani az előtörő gyermeki kíváncsiságom. Jó lenne beleolvasni egy-egy könyvbe, böngészni az adattár többezres bázisát.


Kicsit úgy érzem, mintha az uradalmi intéző dédapám nyomdokain járnék Flóra tanyán. Hogy is írta Laci bácsi, nagymamám testvére a hazai mezőgazdaságról szóló 1987-es könyvében, a Mezei csokorban? Ajvé, régen olvastam már, ideje újra elővenni a könyvet. 

A traktorok - biztos akadna erre is egy szakszó - csarnokában már nem tudok ellenállni. Nekilódulok, hogy akkor most felmászom az egyikre. Na jó, a végén megelégszem egy közös fotóval. Órákig nézegetném ezeket a fantasztikus járgányokat. Sietünk tovább, az udvaron álló IFA-ra csak egy távoli pillantás jut. 

Ha vannak helyek, múzeumok, ahol az ember távozóban megfogadja, hogy egyszer visszatér még, a GÉPMÚZEUM biztos ezek közé tartozik! Köszönet az élményért!

Másoktól tanulunk sorozatunk írásai itt olvashatók.

A bejegyzés a szerző magánvéleménye és nem tekinthető a Csodák Palotája álláspontjának.