Játékos szakkollégisták a Csopa TudományON Közösségi Estek nyitórendezvényén

Fábian Armin és Pálffy Patrik
Néhány hónappal ezelőtt ültünk le egyeztetni a TudományON portál két szerkesztőjével, Fábian Arminnal és Pálffy Patrikkal egy közös program indításáról a Csopa Night sávunkban.

A gondos szervezőmunka eredményeként szerda este útnak indult a Csopa TudományON Közösségi Estek sorozata, együttműködésben a 25. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon az Év Online Diákmédiuma díjat elnyert szakmai partnerünkkel. 

Paszternák András
A helyszínen megjelenteket és a Galileo Webcast online adását követőket Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk köszöntötte. Házigazdaként Patrik szólt a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium kiemelt tudománynépszerűsítő projektjéről, s konferálta fel az intézmény egyetemi hallgatóit, akik a "homo ludensről", a játékos emberről tartottak előadásokat, pedagógiai, műszaki, gazdasági, bölcsészettudományi és kulturális szempontokból megközelítve a témát.
Saufert Eszter

Saufert Eszter (ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar) bevezető prezentációjában a játékról, mint az emberi élettevékenység szerves részéről hallottunk. Az előadás foglalkozott többek között azzal, hogy hogyan osztható szakaszokra a játéktevékenység különböző életkorok szerint. Az előadó kitért arra, milyen képességeket fejleszthetünk játékokkal (téri tájékozódás, szociális készségek, memória, stb.). Szóba kerültek a különböző játéktípusok, mint pl. a szerepjáték, a funkciójáték és a szabályjáték.

Lévai Emese
Lévai Emese (BME Közlekedésmérnöki Kar) magával ragadó előadásmódja a társasjátékokban alkalmazott ösztönös és tanult stratégiák megértéséhez járult hozzá. Különböző társasjátékok megoldási taktikáit vizsgáltuk, összehasonlítva, hogy gyerekek a felnőttekhez képest mennyi idő alatt oldják meg ugyanazt a feladatot és milyen stratégiát választanának. Vendégünk a stratégiai kérdések  felsőoktatási vonatkozásaira is kitért.


Berindza Donát
Berindza Donát (BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar) a gamification, a játékosítás kiaknázatlan területeit vette számba. Foglalkozott a motivációelmélet játékokban betöltött szerepével, a pozitív visszajelzések viselkedésformáló hatásaival. Közérthető elemzése rávilágított, miként alkalmazhatók a játék során megtapasztalt élmények az oktatás, az egészségügy és a pénzügy világában.

Füredi Barbara
Füredi Barbara (PPKE BTK Kínai Tanszék) a szerepjátékokhoz írt könyvek és a szépirodalom kapcsolatát boncolgatta. A közönség bevonásával megvizsgálta, milyen adottságok szükségesek ahhoz, hogy valaki jó író és jó mesélő legyen, illetve hogy miért jó a kettőt egyszerre űzni.

Sütheő László
Az est meglepetésvendége Sütheő László (Tudor játékcsalád) volt, aki A stratégiai táblás játékok szerepe életünkben egy játszóházvezető szemlélődései alapján címmel tartott bemutatót és közös játékra invitálta a Richter Gedeon laborban megjelenteket.

A hangulatos rendezvényt az őszi folytatás reményében zártuk.


A portálról: "A tudományt megérteni és megértetni nemes dolog. Nemes, mert ezáltal, nem csak mi gazdagodhatunk, hanem honfitársaink is. Az oldal célja a tudomány minél több területének népszerűsítése, tudományos kutatások eredményeinek közérthető bemutatása. A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium interdiszciplinaritásához híven a TudományON célja is különböző tudományterületek megismertetése, különböző érdeklődési körök kielégítése, legyen az társadalomtudomány vagy természettudomány. A publikált cikkek száma meghaladta a 100-at, a honlaphoz tartozó Facebook oldal pedig jelenleg több mint 2100 követővel rendelkezik. A Facebook felületén megosztott tartalmak átlagosan több mint 1000 olvasóhoz jutnak el, de a honlapot látogatók száma is magas."


(fényképek: Fábian Armin Vincentius és Pálffy Patrik)