Tudománynépszerűsítés felsőfokon - együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem és a Csodák Palotája


Mizda Katalin a Csopa ügyvezetője, Palkovics László
a SZIE rektora és Magyar Ferenc a SZIE kancellárja
A Csodák Palotája együttműködési megállapodást kötött – a felsőoktatási intézmények közül elsőként – a Szent István Egyetemmel, a mai napon. A megállapodást Mizda Katalin Veronika, a Csodák Palotája ügyvezető igazgatója és Dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora látta el kézjegyével. A két intézmény a megállapodás keretében kívánja erősíteni az ismeretterjesztő és tudománynépszerűsítő tevékenységüket 2019-től.

A megállapodás részeként évente egy alkalommal tematikus élménynap kerül megrendezésre a Csodák Palotájában, melynek keretében a Szent István Egyetem (SZIE) interaktív programokon keresztül mutatja be a tudományos életpályát, az agrártudományokat.

Ezen túlmenően egyfajta szellemi műhely keretében ismeretterjesztő szakmai előadássorozat indul, melyet az Egyetem oktatói tartanak, tudománynépszerűsítő tematikus kiállításokra kerül sor, valamint a két intézmény közös pályázati és kommunikációs tevékenységet is végez majd. Mindkét intézmény kiemelt célja, hogy együttes erővel bővebb, színesebb, interaktívabb tartalmat, a mostani meglehetősen szűk kereteket feszegető felvilágosító előadásokat, újfajta élményeket kínáljanak a látogatóknak.

Pusztay Gabriella a SZIE Médiaközpont vezetője, Farkas Alexandra tartalommenedzser és Paszternák András a Csopa tudománykommunikációs vezetője az egyetem és a tudományos szórakoztatóközpont vezetőjével egyeztet




Mizda Katalin Veronika
, a Csodák Palotája ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a legkisebbek még ösztönösen érdeklődnek az őket körülvevő környezet iránt. Célunk ennek a gyermeki rácsodálkozási képességnek az életben tartása a különböző iskolai fokokat meglépő diákoknál. Ezért nagy öröm számomra, hogy a tankerületek mellett, melyekkel eddig együttműködési megállapodást írtunk alá, most egy ilyen neves egyetemmel, mint a Szent István Egyetem is sikerült megtalálni a közös hangot a tudománykommunikációs és pályaorientációs célok megvalósításában.

Dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora kiemelte, hogy a műszaki, természet- és társadalomtudományok, valamint a kutatói életpálya népszerűsítését, a szemléletformálást, a játékosan történő tanulást akár már kisgyermekkorban érdemes elkezdeni. Egyetemünk számára elsődleges feladat, hogy „testközelbe” hozzuk a tudományt a gyerekekhez és a fiatalokhoz, „lefordítsuk a nyelvükre” a szakkifejezéseket, s mindezt ne csak a campusainkon, az Egyetem falain belül tegyük meg. A Csodák Palotája valóban a csodák helye, ahol az interaktív programjainkon kísérleteket, színes előadásokat és még izgalmasabb játékokat mutatunk be, melyeken keresztül a gyerekek, a pedagógusok, a családok és reményeink szerint a jövő tudósai bepillantást nyernek a nálunk folyó oktatói-kutatói munkába.

A jövő technológiái címmel 2019. február 19-én első alkalommal kerül megrendezésre a Szent István Egyetem tudományos napja a Csodák Palotájában. A program részeként interaktív állomások, előadások, bemutatók várják az érdeklődőket. A jövő technológiái rendezvény kiváló alkalmat jelent arra, hogy az iskolai tananyagokat gyakorlati ismeretekkel egészítsék ki a tanulók, felfedezzék a szakemberek által alkalmazott legújabb eljárásokat, s iránymutatást kapjanak a pályaválasztás terén.

A program a Csodák Palotájába megváltott kedvezményes diák napijeggyel (2500 Ft/fő – minimum 15 fős csoportok esetén) látogatható, mely magába foglalja a két emelet 250 interaktív eszközének felfedezését is (további kiegészítő szolgáltatások a www.csopa.hu weboldalon meghirdetettek szerint érhetők el). A kísérő pedagógusok számára a részvétel ingyenes. A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges a tok@csopa.hu e-mail címen.

(fényképek: Balázs Gusztáv - SZIE)