Mérföldkő - 100 000 kísérletező készletet használtak fel a megújult Richter Gedeon labor látogatói

A 2022 januárjában megújult, kémiával foglalkozó tematikus egységünk jelentős mérföldkőhöz érkezett. Július 10-én, hétfőn került ki a Richter Gedeon labor bejárati polcára a százezredik kísérletező készlet. 

Amikor másfél éve a negyvenöt perces, csoportos foglalkozásokat felváltotta a folytonos működésmód, nem gondoltuk, mekkora örömet okoz majd kicsiknek és nagyoknak a belépőjegy részeként elérhető fehérköpenyes, kémcsöves élmény. 

Az eltelt 18 hónapban összesen 400 ezer kém- és Eppendorf csövet töltöttek meg, 100 - 100 ezer főzőpoharat, pipettát készítettek elő munkatársaink, hogy az asztaloknál egyénileg elvégezhető feladatokat mindenki végre tudja hajtani. A sikeres kísérletek után összesen 600 ezer laboreszközt mosogattak el a laborvezetők, demonstrátorok, műszakvezetők és a háttérben, más területeken dolgozó kollégáink. Munkánkat gyakran közösségi szolgálatosok is segítették. 

A legtöbben szombatonként tértek be a laborba (a készletek 28 %-a ekkor fogyott el), a vasárnap (19 %) és a péntek (13 %) szintén kiemelkedő a felhasznált készletek számát tekintve. A nyitva tartás alatt 14 és 15 óra között adtuk ki a legtöbb készletet, általában déltől délután ötig a legnagyobb a "pörgés" a tudományos élményközpont emeletén található teremben. 

Mit is jelent 100 000 készlet? 

Megannyi csillogó szempárt, rácsodálkozást, ismerkedést a mindennapjainkban rejtőző kémiával. Sokan itt fognak először kémcsövet a kezükben, itt pipettáznak, figyelnek meg tudatosan főzőpohárban lezajló reakciókat. A kísérletezés kortalan, az 5-6 évesek éppúgy elmerülnek benne, mint a szülők vagy a nagyszülők. 100 ezer készlet, 100 ezer apró történet, mely az elmúlt időszakban gazdagította a csopás emlékeket mind a látogatói, mind a munkavállalói oldalon. 

A kémcsöves élmények a Richter Gedeon Nyrt. és a Csopa együttműködésének keretében érhetők el látogatóink számára minden nap 10:00 és 18:45 között. Köszönet mindenkinek, aki közreműködött a mérföldkő elérésében! Köpenyt, védőszemüveget fel, irány a labor!