Folyékony víz a Naprendszerben, kvantumszámítógépek, gravitációs hullámok - Bebesi Zsófia, Asbóth János és Barta Dániel a Csodák Palotájában

Bebesi Zsófia a Csopában
Szombat délután tizenharmadik alkalommal látogattak el a Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársai a Csopába, hogy a Wigner Cafe keretében beszámoljanak szakterületük legújabb eredményeiről. 

Bebesi Zsófiát, Asbóth Jánost és Barta Dánielt tudománykommunikációs vezetőnk, Paszternák András kérdezte pályaválasztásukról, a kutatói mindennapokról, hivatásuk szépségeiről és kihívásairól.


Asbóth János
Elsőként Bebesi Zsófiával indultunk a folyékony víz nyomába a Naprendszerben. A rendhagyó űrutazás során nemzetközi missziók eredményeit értékelve kerestük a vizet felszín alatt és felett. 

Asbóth Jánostól megtudtuk, hogy a három éve a Csodák Palotájában tartott előadása óta, mennyit fejlődtek a kvantumszámítógépek. Előadásából átfogó képet kaptunk működésükről, a lehetséges alkalmazási területekről. Számba vettük a szakemberek előtt álló feladatokat is. 

Kétévente terítékre kerül nálunk a gravitációs hullámok témaköre (2006, 2008), ezúttal Barta Dániel foglalta össze a legfrissebb eredményeket, a számos kutatócsoport együttműködésében megvalósuló fejlesztéseket. 
 


Barta Dániel
Köszönet Dovicsin-Péntek Csilla kommunikációs titkárnak (Wigner FK) a szervezésért. 

A rendezvény hamarosan visszanézhető lesz a Galileo Webcast és a Csodák Palotája közösségi oldalán. 

(fényképek: Tepliczky István és PA)