Kvantumest Asbóth Jánossal - FIKUK Klub a Csopa Playbarban

Asbóth János a Csopa Playbar előadótermében
A Csodák Palotájának egyik fontos küldetése, hogy a természettudományi törvényszerűségek bemutatása mellett teret biztosítson a tudományok művelőinek, a hazai kutatóintézetekben és egyetemeken dolgozó szakembereknek. Ezzel is közelebb hozva tudományos eredményeiket az érdeklődőkhöz - hangsúlyozta Paszternák András, tudománykommunikációs vezetőnk a FIKUK Klub Csopa Playbarban tartott első rendezvényén. 

Az MTA Fiatal Kutatók Klubja 2012-ben az "Ismerjük meg egymást és egymás kutatásait" szellemében indult. A havonkénti klubesteken egy-egy fiatal kutató mesél kutatási területéről, saját munkájáról, majd könnyed beszélgetés keretében mélyülnek el a jelenlévők az adott témában.

Tudománykommunikációs vezetőnk az új program indításakor...
A csütörtöki előadó, a klub egyik szervezője, Asbóth János (MTA Wigner FK SZFI, Kvantumoptikai és Kvantuminformatikai Osztály) volt, aki röviden ismertette a sorozat történetét, kiemelve, hogy az új helyszín egyben nyitás a szélesebb nyilvánosság felé, a cél továbbra is kettős: az előadásból a kutatási terület, a kötetlen beszélgetésből a kutatói élet megismerése - megismertetése. A tudománytörténeti érdekességekkel fűszerezett prezentációból mindenki tanulhatott a kvantumos összefonódásról, amely a kvantummechanika szerint részecskék között létesülhet. 

Kvantummechanika a Csodák Palotájában...
Megtudhattuk, hogy John S. Bell északír fizikus 1964-ben matematikai egyenlőtlenséggel mutatta meg, hogy az összefonódás több, mint egy múltbeli kölcsönhatás "emléke", amit a részecskék hordoznak (pl. sebességükben, vagy forgástengelyük irányában). Ugyanakkor az összefonódás kevesebb, mint egy igazi kapcsolat: nem lehet vele pl. üzeneteket továbbítani. Az 1980-as évektől napjainkig valódi laboratóriumi kísérletek tesztelték Bell egyenlőtlenségét, ezek egyre pontosabban igazolták az összefonódás létét. 

Szemléletesen a kvantummechanikáról...
A befejező részben az összefonódás gyakorlati alkalmazásáról, a folyamatosan fejlődő  kvantumszámítógépek építéséről hangzott el összefoglaló. A hallgatóság kérdései után az Orion teremben folytatódott a rendezvény. A kötetlen beszélgetés keretében jutott idő az előadásból az időkorlát miatt kimaradt részterületek megvitatására is.

A törzsközönség késő estig beszélgetett az Orion teremben...
Kellemes estét tölthettünk a fiatal kutatókkal, mihamarabb visszavárjuk a FIKUK-ot a Csodák Palotájába! 

(fényképek: Tamás Péter és PA)

Megjegyzések