Csopás előadásokkal köszönti az űrhajózás napját a Galileo Webcast

1961. április 12-én a Szovjetunióban Föld körüli pályára bocsátották a világ első embert szállító űrhajóját, fedélzetén Jurij Gagarin repülő őrnaggyal. Erre emlékezik AZ ŰRHAJÓZÁS NAPJA.

Online közvetítéseink szakmai partnere, a Galileo Webcast így köszönti az évfordulót közösségi oldalán: "Az űrhajózás világnapja - április 12-e! A pandémiás húsvétolás közepette ne feledkezzünk meg e másik jeles ünnepről! A Galileo Webcast igyekszik tenni ennek érdekében, így mától 4 napon keresztül űrkutatási előadásokat közvetítünk, amelyek jórésze még nem hangzott el premierben nálunk, így nem is szerepel az archívumunkban. A felvételek zöme a Csopák Palotája 2019-es "visszaszámlálós" rendezvényén került rögzítésre, de persze 1 év elteltével is megállja a helyét. A rendezvényen rengeteg iskolás vett részt, az előadások hangvétele adott esetben ehhez alkalmazkodik.
A tervezett sugárzási rend:
  • Április 12-én (vasárnap) 20 órától: Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos: Burokban született emberiség
  • Április 13-án (hétfőn) 20 órától: Putsay Mária (Országos Meteorológiai Szolgálat): A légkör megfigyelése műholdakról

  • Április 14-én (kedden) 20 órától: Lichtenberger János (ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék, Űrkutató Csoport): A szférák zenéjétől az űridőjárásig - avagy hogyan kerülnek Trabantok a világűrbe?
  • Április 15-én (szerdán) 20 órától: Illyés András (HunSat Team - BME Egyetemi Kozmosz Kör): Űrtechnológia egy kólás dobozban"

A Csopa TV további űrhajós tartalmai: 
Sajnos az április 21-re szervezett Visszaszámlálás 2020 rendezvényünket el kellett halasztanunk, a két korábbi programról itt írtunk: