Űrkalandra hív a Csopa - április 21-én indul a VISSZASZÁMLÁLÁS 2020

10..9..8..7..6..5..4..3..2..1.. Az űrutazás folytatódik! 2020. április 21-én, kedden 9 és 13 óra között ismét űrrepülőre szállunk, s elindulunk a világűr meghódítására a Csodák Palotájában.

A korábbi évek űrhajózásnapi (2018, 2019) hagyományait folytatva, a csillagászat témakörével bővítve rendezzük meg a VISSZASZÁMLÁLÁS 2020 témanapot.

A szakmai partnerekkel közösen szervezett rendezvényen interaktív állomások, ismeretterjesztő előadások, látványos kísérlet bemutatók várják az óvodásokat, általános és középiskolásokat. A program nyitott az egyéni látogatók előtt is.
A témanapra érkező csoportokat az alábbi programelemek várják:
  • Tudománynépszerűsítő előadások és játéktéri aktivitások a szakmai partnerek szervezésében
  • Irány az űr! - látványos kísérlet bemutató az Öveges teremben
  • Az Űrállomás és további hét tematikus egység (250 interaktív eszköz) egyéni felfedezése játékterünkben
  • Rakétakészítő és Digitális kalandok nyitott műhelyfoglalkozások 
A témanapon bemutatkozó intézmények és szervezetek:
  • Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet
A csillagászat számos területének művelése a földi légkörön túlról képzelhető csak el. Éppen ezért kutatóink jó néhány űrtávcsöves vizsgálatban vesznek részt, vagy éppen vezetnek ezek köré szerveződő nemzetközi kutatócsoportokat. Az Európai Űrügynökség és a NASA űrtávcsöveivel kapott eredmények között kalandozunk a távoli csillagok körül keringő bolygóktól a Naprendszer égitestjein keresztül a csillagok és galaxisok világáig.

  • Chillagász

Az űrcsillagászati bemutató standon ismereteinket mérhetjük fel és bővíthetjük interaktív módon, csillagkép felismeréssel és rajzolással, csillagászati kvízzel és planetárium program segítségével. 
  • Európai Űrügynökség Magyarországi Technológia Transzfer Iroda és Üzleti Inkubátorház (ESABIC Hungary)
  • Svábhegyi Csillagvizsgáló
Derült idő esetén: Járdacsillagászat - távcsöves nappali csillagászati bemutató (napfelszín biztonságos megfigyelése napnéző prizmával, naplégkör megfigyelése a hidrogén-alfa távcsővel, naplángok, plázsok, filamentek, szpikulák).

Borult idő esetén: Meteorit vizsgálat - Minden, amit a meteoritokról érdemes tudni. Aki látott már hullócsillagot, de még nem fogta kézbe: az égből hullott kozmikus kövek mikroszkópos elemzése, meteorsimogatás, szabad kézzel megfogható meteoritok szabad kézi vizsgálata.
  • Wigner Fizikai Kutatóközpont
A rendezvény alatt megtekinthető Űrállomás tematikus egységünkben a Wigner Fizikai Kutatóközpont két állandó tárlata: a hazai szakemberek részvételével zajló nemzetközi űrprojekteket bemutató kiállítás és az Apollo 50 - a holdra szállás 50. évfordulójára készült összeállítás.


Ismeretterjesztő előadások a Galaxis teremben (általános és középiskolásoknak ajánlott):
9:15
9A - A csillagászat legújabb eredményei I. (Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet) – Galaxis terem (max. 100 fő)

Az intézet munkatársai a csillagászati kutatások legújabb eredményeiről számolnak be:

Frey Sándor (CSFK Csillagászati Intézet): Rádiócsillagászat a világűrből

A rádióhullámok számára jórészt átlátszó a Föld légköre. Mégsem elégszünk meg a földfelszíni rádiótávcsövekkel, telepítünk belőlük az űrbe is. Mi ennek az oka, és mit kezdenek velük a csillagászok?

Pál András (CSFK Csillagászati Intézet): A TESS űrtávcső kalandjai

A TESS űrtávcső immáron lassan két éve kering odakint, a Föld és Hold közötti térségben. Miket is tudunk meg a segítségével Naprendszerünk környékétől kezdve egészen a távoli galaxisokban felvillanó szupernóvákig? Persze a fő kérdésre is keressük a választ: találunk-e olyan bolygót valahol a közeli, Napunknál is halványabb csillagok körül, ahol alkalmas feltételek lehetnek az élet kialakulására?

10:15
10A - A csillagászat legújabb eredményei II. (Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet) – Galaxis terem (max. 100 fő)

Az intézet munkatársai a csillagászati kutatások legújabb eredményeiről számolnak be:

Boldog Ádám (CSFK Csillagászati Intézet): Az élet nyomában ­– az exobolygók világa

Napjainkra már több ezer Naprendszeren túli bolygót ismerünk. Vajon akad köztük élhető is? Az exobolygók sokszínű kavalkádján keresztül bepillantást nyerhetünk, hogyan kutatnak a csillagászok lakható planéták után!

Vinkó József (CSFK Csillagászati Intézet): Pillantás az Univerzum peremére

Az Univerzum legtávolabbi vidékei sokáig rejtve maradtak a csillagászok előtt. A Világegyetem tágulása miatt az onnan érkező fény az infravörös tartományba kerül, így a hagyományos teleszkópokkal nem észlelhető. A NASA új James Webb űrtávcsöve hatalmas, 6 és fél méteres tükrével és speciális detektoraival elsőként nyújt majd bepillantást az Univerzum legtávolabbi vidéken az első csillagok, galaxisok és fekete lyukak kialakulásának rejtélyeibe.

10B - Van-e élet…? - Vizi Pál Gábor (Wigner Fizikai Kutatóközpont) – Richter Gedeon labor (max. 40 fő)

Közérthetően az élet kimutathatóságáról.
11:15
11A - Űrtechnológiák a Földön - Tandi Zsuzsanna és Sass Gyula Levente (Európai Űrügynökség Magyarországi Technológia Transzfer Iroda és Üzleti Inkubátorház (ESABIC Hungary)) – Galaxis terem (max. 100 fő)

Számos eszközünk, amely mára a mindennapi életünk szerves részévé vált, űrtechnológiaként kezdte "pályafutását". Izgalmas előadás a páramentes szemüveglencséktől a rovarfajok pusztulásának megismerésén és a távvezérelt drónok beazonosításán keresztül a repülőtéri irányításig.
11B - Csopa Iránytű – pályaorientációs beszélgetés – Richter Gedeon labor (max. 40 fő)
Házigazda: Egyed László tudományos újságíró


Mindig is érdekelt a csillagászat és az űrkutatás? A jövődet kutatói pályán képzeled el? A Csopa Iránytű áprilisi programján felteheted kérdéseid egy igazi csillagásznak, illetve lehetőséged lesz belekóstolni a csillagos égbolt és a tudományos élet rejtelmeibe. A beszélgetőpartner Kun Emma, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos munkatársa. Kun Emma csillagász PhD értekezését 2017-ben védte meg a Szegedi Tudományegyetemen. 2018-ban Magyar Tudomány kategória Junior Prima díjasa. Fő kutatási területei: az aktív galaxismagok és részecskenyalábjaik vizsgálata a rádiócsillagászat módszereivel, aktív galaxismagok nagy energiájú részecskesugárzása, galaktikus forgásgörbék modellezése. 
 
12:15
12A - A Hubble űrtávcső 30 éve, avagy 30 dolog, amit valószínűleg nem tudtál a híres távcsőről és társairól Ordasi András (Chillagász) Galaxis terem (max. 100 fő)
A 30 éves Hubble űrtávcső ünneplése kapcsán érdemes kicsit alaposabban szemügyre venni az űrcsillagászat egészét. Az űrtevékenységgel beköszöntött új korszak, az űrtávcsövek világa gyökeresen megváltoztatta a csillagászatot és az Univerzumról alkotott képünket. Vegyük szemügyre, hogyan is pontosan?

A program a Csopába megváltott kedvezményes diák napijeggyel (2500 Ft/fő – minimum 15 fős csoportok esetén) látogatható, mely magában foglalja a két emelet 250 interaktív eszközének felfedezését is (további kiegészítő szolgáltatások a www.csopa.hu weboldalon meghirdetettek szerint érhetők el). A kísérő pedagógusok számára a részvétel ingyenes, amennyiben csatakoznak a Csopa Pedagógus Klubhoz. A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges a tok@csopa.hu e-mail címen. Bővebb információ Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnktől kérhető a 06-30-569-1240-es telefonszámon.
A jelentkezés során az alábbi adatokat kérjük megadni:
Oktatási intézmény neve:
Oktatási intézmény címe:
Kapcsolattartó:
Kapcsolattartó elérhetősége (e-mail/telefon):

A kísérő pedagógusok Csopa Pedagógus Klub kártyaszáma (a T-vel kezdődő szám az elektronikus kártya vonalkódja alatt – online regisztráció a https://www.csopa.hu/pedagogus-regisztracio linken):
Létszám (diák + pedagógus):
Osztály/Csoport évfolyama:
Várható érkezés ideje (az Öveges termi kísérlet bemutatókat a megadott érkezési időpont alapján határozzuk meg, jelentkezési sorrendben feltöltve az fél óránként kezdődő előadásokat):
Választott ismeretterjesztő előadások, beszélgetések (pl. 9A - maximum 2 előadás választható):

Tanuljunk együtt szakmai partnereinktől a Csodák Palotájában!

(A programváltozás jogát fenntartjuk!)