Új tárlat a Csopa Galériában – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fotókiállítása a hazai együttműködéssel készülő HIV vakcina fejlesztéséről


A Csodák Palotájának fontos küldetése, hogy hidat képezzen a tudomány és a művészet között. Ennek a törekvésnek a fóruma a Csopa Galéria: ismeretterjesztő játéktereinkbe integrálunk művészeti alkotásokat, a kutatók mindennapjait megörökítő fényképeket, grafikákat.


Vörös Attila vasútfotói (Zakatoló pillanatok), Hermann Zsófia születéshez kapcsolódó festményei (Körforgás), a Magyar Asztrofotósok Egyesületének vándortárlata (Csillag-Képek) után és Spóner Hajnalka most is megtekinthető, múltidéző fényképei (FÉNY - GÉP - ÉSZ) mellett, február 29-től a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) projektismertető, utazó fotókiállítása látható három hónapon keresztül a tudományos élményközpont Születés világa tematikus egységében. 


Az EAVI2020 elnevezésű projekt célja újgenerációs HIV-elleni vakcinák fejlesztése és vizsgálata. A laboratóriumi állatokon, elsősorban nyulakon végzett vizsgálatokat, a makákókon történő kipróbálás követi. Ezután léphetnek az ígéretes eredményekkel rendelkező vakcinajelöltek az embereken történő kipróbálás fázisába. Ennek érdekében egy széles körű, nemzetközi összefogással létrehozott konzorcium alakult meg. A Nébih Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága (ÁTI), mint konzorciumi partner feladata a laboratóriumi állatokon végzett kísérletek lebonyolítása, korábbi hasonló tudományos projektekben szerzett tapasztalataik alapján. 


A tárlat a Csodák Palotájába szóló belépőjeggyel, havibérlettel tekinthető meg nyitva tartási időben, hétfőtől vasárnapig 9 és 19 óra között. A kiállítás május végéig látogatható.