Ördöglakat házilag - Csonka Anna Cseperke útmutatásával

A Logikai megálló tematikus egységünkben rengeteg ördöglakattal találkozhattok. Csonka Anna Cseperke foglalkozásvezetőnk odahaza készítette el az egyik kedvencét. Tartsatok vele!

Ha Ti is elkészítettétek, küldjetek a játékról egy fényképet a tok@csopa.hu címre.
Hozzávalók:
  • üres eldobható műanyag doboz
  • vágódeszka
  • alkoholos filc
  • sniccer/kis olló
  • madzag/fonal
  • alkoholos filc
  • tempera/akril festék
  • ragasztópisztoly
 
Elkészítés:

Első lépésként megrajzoljuk a dobozra az ördöglakat elemeinek a formáját. Három téglalap alakú elemre lesz szükségünk: 1db 10 x 2,5 cm-es és 2db 6 x 2,5 cm-es. A nagyobb és az egyik kisebb darabra három kört, a harmadik darabra két kört rajzolunk az alábbi ábra szerint.
 

A megrajzolt formákat sniccerrel vagy kisollóval kivágjuk a kis lyukakkal együtt. Ezt a lépést érdemes egy vágódeszkán végezni. 

A kivágott darabok és a lyukak széleit érdemes ragasztópisztollyal körberagasztani, hogy ne legyenek élesek.

A következő lépésben a darabokat le lehet festeni temperával vagy akril festékkel. Ha temperát használunk, akkor érdemes lelakkozni, hogy ne kopjon a festék. Festésnél először az egyik oldalát festjük le, száradás után következhet a másik oldal színezése. A darabok lehetnek különböző színűek is, mintásak, ennek csak a fantáziánk szabhat határt.

Végül szükségünk lesz egy 45cm hosszú madzagra. Ez lehet sima kenderzsineg, bármilyen vastagabb szálú fonal vagy dekorszalag is, amit otthon találunk. A madzag első alkalommal való befűzését rábízhatjuk valamelyik családtagunkra, így az ördöglakat szétszedésének és összerakásának örömét teljesen átélhetjük. :)

Összerakás:

Elsőként a madzag két végét összecsomózzuk egymással és a nagyobb elem két középre eső lyukán átfűzzük:

 

A madzag egyik végét átfűzzük a másik végén, az így keletkezett hurkot meghúzzuk, a madzag hosszabb végét átfűzzük a harmadik, még üres lyukon:

A madzagra ráfűzzük először a két lyukkal rendelkező kis elemet, majd a három lyukkal rendelkező elemet úgy, hogy a szélső két lyukba fűzzük a madzagot:
A madzag végét kivezetjük a középső, még üres lyukon, majd átdugjuk a többi elem felé eső lyukon még egyszer:

A madzag végén a hurkon átvezetjük a nagyobb és a középső elemet, majd a madzag végét kihúzzuk legutóbbi lyukon, a hurkot eligazgatjuk, és kész is az ördöglakat:
Jó játékot! Hány perc alatt sikerült szétszednetek?