Mire jó a matematika? - a Mateking #3 témanap képes krónikája

Kedden harmadik alkalommal (#1, #2) szerveztünk matematikai témanapot - a mateking.hu csapatával -, azzal a céllal, hogy bemutassuk a tudományág szerethető arcát a Csodák Palotájába érkező általános és középiskolásoknak. Az ismeretterjesztő előadásokból és játéktéri aktivitásokból álló tematikus délelőttön 400 érdeklődő vett részt többek között Budapestről, Dunaújvárosból, Hajósról, Nyergesújfaluból, Pilisvörösvárról, Székesfehérvárról és Tiszakécskéről. Az iskolai csoportok mellett családok is érkeztek a programra. 


Galaxis termünkben Tasnádi Tamás indította a prezentációk sorát a meghökkentő geometriáról szóló előadásával, őt Magyar Róbert követte az Érdekes számok, számos érdekességek és Az irracionális döntések racionalitása című foglalkozásokkal. 

Tasnádi Tamás és Magyar Róbert

Az Öveges teremben a nap szakmai vezetője Mosóczi András két programsávban a Mire jó a matematika? kérdésre kereste a választ, majd a fekete mágia leleplezését kísérelte meg. 

Mosóczi András


A hétköznapokban rejtőző matekról Horváth Bálint beszélt a Nap teremben. Pintér Gergő szintén itt osztotta meg a lyukkal kapcsolatos tudományos ismereteket az érdeklődőkkel. 

Horváth Bálint és Pintér Gergő


A Richter Gedeon laborban Róka Sándor tanított játékosan a fraktálokról, Környei László a mindennapok matematikáját és fizikáját hozta közelebb a diákokhoz.
Róka Sándor és Környei László

Orbán Ádám a CsopOlimpia koordinátora
Az első szintünkön a Medve Matek CsopOlimpia küldetés állomásai kerültek kialakításra. Az öt zónában zajló csapatjáték bázisa mellett a Medve Matek munkatársai - Gyimesi Bernadett, Preisz Odett és Balogh Tamás László - logikai fejtörőkkel, készségfejlesztő játékokkal várták a kicsiket és a nagyokat. Az emeleti közösségi térben amerikai vendégünk, Glenn Davison teremtett kapcsolatot a papírsárkány-készítés tudománya és a matematika között.

A Medve Matek standjánál

Glenn Davison
Köszönet mindazoknak, akik a Mateking Matematikai Élményműhely létrejöttében közreműködtek, a tanároknak, akik csoportjaikkal ellátogattak hozzánk, a diákoknak, a családoknak, akik ezen a különleges napon keresték fel a Csopát! Köszönjük szakmai partnereinknek az újabb tudományos élményeket! 

Következő témanapjainkra már lehet jelentkezni:
(fényképek: Tamás Péter)