Jókedvű matekozás a Csodák Palotájában - így telt a Mateking Matematikai Élményműhely #2

Többdimenziós becsavarodás
Kedden délelőtt közel háromszáz budapesti, budakeszi, dunaharaszti, kókai, mezőörsi, nagykanizsai, pilisborosjenői általános és középiskolás diák, valamint tanáraik vették birtokba a Csopát, hogy a Mateking Matematikai Élményműhely #2 rendezvény keretében ismeretterjesztő előadásokon, műhelyfoglalkozásokon vegyenek részt. Szakmai partnerünkkel, az mateking.hu csapatával második alkalommal igyekeztünk közelebb hozni a szerethető matematikát az érdeklődőkhöz. 

Tasnádi Tamás
9:15-kor öt párhuzamos helyszínen kezdtük el az ismerkedést a tudományág rejtelmeivel. Tasnádi Tamás (BME) a Meghökkentő geometria világában kalauzolta a Galaxis terem közönségét. Mosóczi András, a témanap főszervezője az Öveges teremben mutatta meg, hogy Mire jó a matematika. Magyar Róbert vezetésével egy matematikus szemével járhattuk végig az Illúzió kiállítást, Pintér Gergő és Dömötör Luca táncművész az  Elképzelhetetlen "többdimenziós becsavarodás"-ra invitálta az Orion terembe érkező csoport tagjait. A Richter Gedeon laborban Somlyai László, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának munkatársa a drónok és a Lego robotok tudományát hozta közelebb a látogatókhoz. 
Mosóczi András

A tízórás sávban Freud Róbert (ELTE) A tökéletes számok rejtélye címmel kétezer éves megoldatlan matematikai problémák nyomába eredt. Mosóczi András hihetetlen trükkökkel, meghökkentő matematikai játékokkal és izgalmas rejtvényekkel fűszerezte a Fekete mágia és leleplezése előadást. Vancsó Ödön, az ELTE Matematikatanítási és Módszertani Központjának vezetője Meghökkentő matekórát tartott a Nap teremben.  
 
Freud Róbert és Vancsó Ödön

A nagy érdeklődésre való tekintettel ismét volt tárlatvezetés az Illúzió tárlaton és a "becsavarodás" élményét is átélhette még egy csapat. A laborban rendezett robotbemutató nyitott műhelyként egészen délig fogadta a technológiai újdonságokra kíváncsi gyerekeket és felnőtteket. 

Matekóra az Illúzió teremben

Somlyai László
A délelőtt utolsó órájában Környei László matematika-fizika szakos tanár Matematika és fizika a mindennapokban előadása, Nováky Balázs izgalmas matekórája és Pintér Gergő Térteremtés foglalkozása várta a diákokat.

A rendezvényen a csoportokon kívül matematikatanárok, a Medve Matek és a sajtó képviselői is részt vettek.  


Pintér Gergő, Nováky Balázs, Magyar Róbert és Környei László

Dömötör Luca
Köszönet minden résztvevőnek a közös matekos élményekért!

Témanapjaink sorozata október 15-én folytatódik, minden érdeklődőt várunk A jövő mérnökei rendezvényre, melyet a Szent István Egyetemmel közösen szervezünk!







(fényképek: Tamás Péter)