Csopa Traffic - Indóház: Kormányos Lászlóval a jövő vasútján

Kormányos László a Csopában
Korán indulok útnak kedden reggel, hogy még munka előtt beszerezzem az Indóház legújabb számát. Micsoda leírhatatlan érzés - immár tizenöt éve -, amikor az ember megnyugvással pillantja meg a vasúti magazin gyűjteményből még hiányzó példányát az újságos kirakatában. Büszkén szorongatva a friss, nyomdaillatú lapot szállok fel a fonódó villamosra, mely a Csodák Palotájába repít. Először az utolsó oldalakon kémlelem a legközelebbi kiadvány várható tartalmát, majd az első oldalra lapozom, hogy elolvassam T. Hámori Ferenc főszerkesztő gondolatait...

T. Hámori Ferenc (Indóház) és Paszternák András (Csopa) köszönti vendégünket és a megjelenteket

Ma újra a vasútbarátok ünnepe van a tudományos élményközpontban - gondolkodom el az újságot lapozva. A 2019-es őszi szezon  reptéri és balatoni/elővárosi előadása után a tizenkettedik Csopa Traffic - Indóház Közlekedési Esten újra a nagyvasúttal foglalkozunk. A nap gyorsan elrepül, s már érkeznek is a vasút megszállottjai a tizenhét órakor kezdődő programra. 

A kiadó vezetője köszönti vendégünket, Kormányos Lászlót, a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettesét. Rögvest vonatra is szállunk - szinte érezzük, ahogy ott ülünk az imázsfilmen zakatoló kocsikban -, sorra vesszük a jelenleg zajló és a közeljövőben megvalósuló fejlesztéseket, utasbarát intézkedéseket. Legszívesebben ott robognánk a hamarosan induló emeletes KISS felső szintjén, beleharapnánk a bisztrókocsi hamburgerébe vagy az egyik felújítandó pályaszakaszról kémlelnénk a tovasuhanó tájat. 

A szakember lelkesedése, hite a megkezdett, tervezett projektek sikerében magával ragad mindannyiunkat. Egy pillanatra elfeledjük a legutóbbi vonatkésést, fennakadást, végtelennek tűnő várakozást a peronon. Legszívesebben benyúlnánk a zsebünkbe, hogy az applikáción jegyet váltsunk Szabadkára vagy Isztambulba, esetleg flörtöljünk egyet a Balaton déli partján. 

A Galileo Webcast online közvetítése itt nézhető vissza:  

A prezentáció után csak úgy záporoznak a helyszíni és az online kérdések. Beszélgetünk vonalfejlesztésekről, mellékvonalakról, kishatár-átmenetekről, nagysebességű és reptérvasútról. Megannyi felvetett téma jelzi, mennyire része életünknek a MÁV-START. 

Vasúti élményekkel gazdagodva zárjuk a szezont, folyatás 2020 tavaszán.

(fényképek: Péri Gergő)

A szerző a Csopa tudománykommunikációs vezetője, a bejegyzés magánvélemény, nem tekinthető a Csodák Palotája álláspontjának.