"Ezért hiánypótló a Csopa TV, a budapesti Csodák Palotája által létrehozott online előadás-gyűjtemény." - Babiczky Ákos tudománykommunikátor

Babiczky Ákos tudománykommunikátor írja a Csopa TV-ről:

Kevés olyan videó-gyűjteményt találunk Magyarországon, amelyikben egyszerre hallgathatunk előadásokat a marihuánáról, az űrkutatásról, a mesterséges intelligenciáról vagy épp a főváros hulladékkezeléséről. Ráadásul mindezt szakemberek, hozzáértők tolmácsolásában, közérthetően és szórakoztatóan.

Ezért hiánypótló a Csopa TV, a budapesti Csodák Palotája által létrehozott online előadás-gyűjtemény. Ezen a felületen a tudományos élményközpont által szervezett különböző ismeretterjesztő előadások felvételeit nézheti vissza az érdeklődő. Olyan ismert tudósokkal és szakemberekkel is találkozhatunk a médiatárban, mint például Mérő László vagy Szathmáry Eörs.

A Csopa TV sorozatainak a tudománynépszerűsítő körökben szinte megkerülhetetlennek számító video-streaming csapat, a Galileo Webcast biztosít felületet. Innen ráadásul könnyen tovább navigálhat az érdeklődő a webcast egyéb tartalmaira.

A felvételek népszerűségét mi sem tükrözi jobban, mint a megtekintések magas száma. Három év alatt több, mint huszonkétezer összmegtekintésnél jár a Csopa TV, ami tudományos-ismeretterjesztő körökben igen komoly eredménynek számít. Ráadásul ez a szám folyamatosan növekszik: az elmúlt hónapban összesen ezerhatszáz új megtekintést könyvelhetett el a csatorna. A legnézettebb videók (pl.: Mérő László: Mesterséges intelligencia, Vasúth Mátyás: Gravitációs hullámok, Pintér Gergő: A teremtés szabadsága) pedig önmagukban többezres nézettséget zsebeltek be a feltöltésük óta.

Babiczky Ákos a Csopában
A legnépszerűbb tartalmak természetesen a tudomány aktuális slágertémái közül kerülnek ki: az űrkutatás, az elméleti fizikai (illetve ezek határterületei) és az orvosbiológiai prezentációk erősen dominálnak a feltöltött videók között. Akkor sem kell csüggedni, ha minket nem csak ezek a területek érdekelnek: a mesterséges intelligencia, a hulladékgazdálkodás, a geológia, sőt olyan „soft-science” témák is előkerülnek, mint a tudományfilozófia, a szociológia vagy maga a tudománynépszerűsítés.

A legtöbb előadás körülbelül egy órás, így kiválóan feldobhatják a reggeli készülődést vagy a munkába járást, de akár a legújabb Trónok harca epizód helyett is remek szórakozást nyújthat – és még tanulunk is!

A Csopa TV gyűjteménye az alábbi linken érhető el, illetve minden este 18:59-kor egy-egy újabb rész követhető az intézmény közösségi oldalán.  

---
 
Készült az ELTE TTK Természettudományi médiakommunikátor szakirányú felsőoktatási továbbképzés Elektronikus média ismeretek kurzusának keretében.