Wigner Cafe: kozmológiai utazás Horváth Dezsővel

Horváth Dezső a Csopában
Szerda délután kilencedik alkalommal gyűltek össze a fizika rejtelmei iránt érdeklődők, hogy a Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársaitól tanulva mélyítsék el ismereteiket a tudományág rejtelmeiről. Vendégünket, Horváth Dezső kutató professzor emeritust (Standard modell és új fizika keresése kutatócsoport) Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk köszöntötte és kérdezte a pálya- és témaválasztásáról.

A Kozmológia: a világ keletkezése - ősrobbanás és teremtés című ismeretterjesztő előadásból megtudtuk, a kutatási terület napjaink egyik legizgalmasabb, leggyorsabban fejlődő tudományága, számos kérdésével joggal tartja magát az újságok címoldalán.
Bizonyos következtetései, mint a világegyetem gyorsuló tágulása, a sötét anyag és sötét energia túlsúlya a világegyetemben, vagy a tér és idő keletkezése az ősrobbanáskor, még a fizikus gondolkodását is megrázzák. A prezentáció áttekintette a modern kozmológia kialakulását, az ősrobbanás elméletét és kísérleti bizonyítékait, valamint a megoldott és megoldatlan kérdések, problémák jelenlegi állását, érintve a gravitációs hullámok 2016-os felfedezését. Hallhattunk a különböző vallási irányzatok viszonyáról az ősrobbanáshoz, mint teremtéshez, és összehasonlítottuk a kérdéskör fizikai és filozófiai vizsgálati módszereit is.
A Galileo Webcast élő közvetítése itt nézhető vissza:



Horváth Dezső magával ragadó - humoros - előadóstílusa nagy sikert aratott nemcsak a felnőttek, de az őszi szünet miatt a közönség soraiban szép számmal jelenlévő gyerekek körében is. Zárásként nem maradhatott el a helyszíni és az elektronikusan érkezett kérdések megválaszolása sem.  

Köszönet Dovicsin-Péntek Csilla kommunikációs titkárnak (Wigner FK) a szervezésért. Folytatás november 27-én és december 11-én. A Wigner Cafe sorozat korábbi rendezvényeiről itt írtunk a Csopamedia blogon

(fényképek: Tepliczky István, PA)