Amikor 89 lelkes rendvédelmi és közszolgálati szakember oktatott a Csodák Palotájában - a Bevetés 2019 krónikája

Intézkedéstaktikai bemutató
Alig múlt el hét óra, s máris kopogtatnak szakmai partnereink a Csopa bejáratán. Nincs idő tétlenkedni, reggel kilencig mind a 15 standnak állnia kell, nyitáskor indul a Bevetés 2019! Az idei tanév tizedik témanapján a rendvédelem és a közszolgálat kerül terítékre. A regisztrációs pultnál 500 karszalag - mely szinte teljesen el is fogy a négy órán át tartó rendhagyó program végére - várja a Budapestről, Pomázról, Vajáról, Tibolddarócról, Veszprémből, Szolnok és Kecskemét vonzáskörzetéből előzetesen bejelentkezett csoportokat, családokat. 

Háromnegyed kilenc körül kezembe veszem a látogatóknak készített térképet, s teszek egy kört a játéktérben:

Ujjnyomat-vétel
A Természet műhelyébe lépve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kitelepülése fogad. Míg az asztaloknál a különböző karok (Hadtudományi és Honvédtisztképző, Rendészettudományi, Nemzetközi és Európai Tanulmányok, Víztudomán, Államtudományi és Közigazgatás, Katasztrófavédelmi) nyújtotta továbbtanulási lehetőségekkel ismerkedem, tekintetem óhatatlanul a látványos intézkedéstaktikai és tonfa bemutatóra készülő hallgatók csapatait fürkészi. Izgalmasak a náluk lévő eszközök (pajzsok, mellények, stb.), de még megdöbbentőbb az a lelkesedés, elhivatottság, ahogy oktatóikkal együtt az óránkénti látványos, a közönség bevonásával zajló "bevetésekre" készülnek, elkápráztatva az ovisoktól a felnőttekig mindenkit. 

Ismerkedés az időjárással
Időszaki tárlatunk előtt az Országos Meteorológiai Szolgálat kap helyet. Az elmúlt évek közös programjai során oly sokat tanultunk már tőlük, ezúttal a mobil meteorológiai munkaállomások működésével és a katasztrófavédelemmel történő együttműködés területével ismerkedünk. 

A Kreatív építési zónánkban saját fejlesztésű RC Roverjeinket próbálhatja ki a nagyközönség. 
 
Bevetésen a Csopa RC Roverek

Folyóink tudománya...
A Tudósok csarnokában elsőként a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület szakértői hozzák közelebb a viharjelzés, a parlagfüves területek és az illegális szemétlerakások felderítésében segítséget nyújtó drónok tudományát. A környezetbarát dunai árú- és személyszállítás tekintetében is szerezhetünk új információkat a modern technológiák segítségével. A szomszédos asztalnál az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet munkatársai a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság képviselőjével közösen elénk tárják a szervezetek szerteágazó tevékenységét. 

Közterület-felügyeleti kisokos
Megtanuljuk, miről lehet felismerni a közterület-felügyelőt, melyek a feladatai, intézkedési terültei. Hallunk a Duna III. kerületi szakaszán folytatott közös járőrözésről, a hajós szolgálat mindennapjairól. Betekintést kapunk a partőrök feladataiba, a térfigyelő kamerák üzemeltetésének titkaiba. Játékosan mélyedünk el a felelős kutyatartás, a balesetmegelőzés és a szelektív hulladékgyűjtés rejtelmeiben. 

Legyél Te is polgárőr!
A csarnok túloldalán a Budapesti Polgárőr Szövetség és az Óbudai Polgárőrség - Budapest III. Kerületi Polgárőr Egyesület formálja szemléletünket a bűnmegelőzésről, a polgárőrök hivatásáról. Megismerhetjük eszközeiket, járműveiket, tagfelvételi eljárásrendjüket. A környezettudatos gondolkodásmód kialakításához járul hozzá a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság - Természetvédelmi Őrszolgálat  állomása, ahol Budapest 39 helyi jelentőségű védett természeti területéről, a testület tevékenységéről, a természetvédelem fontosságával foglalkozó "Tanösvény", "Házhoz megy a tanösvény" programokról gyűjthetünk tudásmorzsákat. 

Természetvédelemtről a diákoknak

Ismerkedés a bíróságok munkájával
Az emeletre érve az Országos Bírósági Hivatal standja fogad. Játékok, kvízek, ismeretterjesztő anyagok segítik a barátkozást a digitális fejlesztésekkel (digi bíróság, távmeghallgatás, beszédfelismerő rendszerek), a bírói munkával és az igazságszolgáltatással. 
Játékos tanulás a Rendőrmúzeumnál
A rendőrök, katasztrófavédők és a mentősök világát múzeumaik - Rendőrmúzeum, Katasztrófavédelem Központi Múzeuma, Kresz Géza Mentőmúzeum - utazó tárlatai és interaktív foglalkozásai révén tekinthetjük át. Az alkohol- és drogfogyasztás hatásait szimuláló szemüvegek, a tenyérlenyomat-vétel, a tűzmegelőzési tesztek, a sisak és bevetési ruhapróbák, a kihelyezett tűzoltókészülék gyűjtemény, a "Te is tudsz segíteni!" elsősegélynyújtó gyakorlati útmutató nagy sikert arat minden generációnál. 

Tűzoltó leszek...

Életet menthetsz!
A korábbi közös projektek után ismét visszatértek a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének tagjai a Csodák Palotájába, akiktől többek között az újraélesztés fogásait leshetjük el. Velük szemben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának toborzóstandja várja az érdeklődőket, betekintést nyújtva a börtönök zárt közegébe.

A Richter Gedeon laborban és előterében a Nemzeti Népegészségügyi Központ sokszínűségét tükrözi a hatalmas kínálat. A diákok megvizsgálhatják a levegőt, tanulmányozhatják a fűtési időszak levegőminőségét befolyásoló tényezőket. Számba vehetik a legfontosabb allergén növényeket és az általuk kibocsátott polleneket. Lehetőség van kémiai, mikrobiológiai és mikroszkópos biológiai vizsgálatokra a vízhigiénés szakemberekkel közösen. 
Újraélesztés szakszerűen
Hasznos információkkal gazdagodunk a csapvizekről, az ásványvizekről és a házi víztisztító kisberendezések üzemeltetési kockázatairól, az ivóvízből vagy fürdővízből kimutatható baktériumokról, a vízbiológusok munkájáról. Élményszerű játékok hívják fel a figyelmet az iskolai egészségfejlesztésre, az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat éjjel-nappal hívható segélyvonalára, ahol a mérgezést okozó anyagok káros hatásáról, a várható tünetekről, azok súlyosságáról, valamint a kórházi ellátás szükségességéről kaphatunk információkat.

Hivatások találkozása

Népegészségügyi körkép

Tömlőgurítás
A partneri kitelepülések közötti kalandozást a Nagykovácsi Készenléti Szolgálatnál fejezem be, idén sem hiányozhat a tavalyi Csopa Tűzoltótudományon tőlük megszokott selfie pont és a tömlőgurítás sem.

A kilenc órás kapunyitás után nem sokkal kezdődnek az ismeretterjesztő előadások és beszélgetések. Galaxis termünkben elsőként Gyárfás Krisztina (Országos Bírósági Hivatal) hívja fel TE vagy a legnagyobb érték! címmel a fiatalok figyelmét a világhálón rájuk leselkedő veszélyekre, az információs önrendelkezési jog fontosságára. Egyed László tudományos újságíró Csopa Iránytű pályaorientációs élményműhelyének nyitóprogramján Kovács Gyula kriminalistát, nyugalmazott rendőr alezredest faggatja hivatásáról. Debrődi Gábor (Kresz Géza Mentőmúzeum) a 2018-ban fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Országos Mentőszolgálat eredményeit, nemzetközi szinten elismert fejlesztéseit tekinti át. Pavlics Tamást (Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága) szintén elhalmozzák a gyerekek kérdésekkel, miközben a hazai büntetés-végrehajtás történetét veszik górcső alá.

A Bevetés 2019 előadói

Az Öveges teremben - a nagy érdeklődés miatt kétszer is megtartott - Rendőrmúzeumi dizájncenterrel Daka Béla (Rendőrmúzeum) humorral fűszerezve varázsolja el a közönséget, a gyűjtemény meghökkentő darabjait kézbeadva. A tűzoltóság, a polgári és katasztrófavédelem emlékeiről hallunk Berki Imrétől (Katasztrófavédelem Központi Múzeuma).  

Izgalmas pillanatok
Az együtt töltött négy óra hamar elrepül, kezdődhet a rendvédelmi és közszolgálati élmények feldolgozása.  Köszönet mindenkinek, aki velünk tartott a Bevetés 2019-re, s hozzájárult a sikeres témanap megvalósításához! 

Folytatás szeptemberben, a 2018/19-es tanév tíz témanapjáról itt olvashatók részletek. 

(fényképek: Garami Zsófia és Tamás Péter)