Szerethető matekórák - így telt a Mateking Matematikai Élményműhely a Csodák Palotájában

Telt ház az előadásokon
A kilenc óra előtt, a Csodák Palotája bejáratánál gyülekező csoportok jelezték, ismét rendhagyó napra virradtunk tudományos szórakoztatóközpontunk oktatási programjának tekintetében. A januárban megrendezett TUDKULT 2019 kulturális - művészeti tudományfesztiválon járt nálunk először a mateking.hu képviseletében Mosóczi András és Magyar Róbert matematikus. A pozitív  látogatói visszajelzések nyomán kezdtünk hozzá egy önálló matematikai témanap szervezéséhez.

Mosóczi András és Magyar Róbert az élményműhely főszervezői

Meghökkentő geometria Tasnádi Tamással
Az általános és középiskolás csoportoknak meghirdetett Mateking Matematikai Élményműhely előadásai és műhelyfoglalkozásai pillanatok alatt beteltek. A rendezvény három órája alatt közel 450 Budapestről, Dunaújvárosból, Piliscsabáról, Vácról, Veszprémből érkező diák és pedagógus kapcsolódott be a harminc- és ötvenperces aktivitásokba, látogatta meg a közösségi térben kialakított standokat.
Legnagyobb előadónkban, a Galaxis teremben Tasnádi Tamás (BME) Meghökkentő geometria című, szemléltetőeszközökben gazdag prezentációjával indult a délelőtt, melyet Mosócszi András Mire jó a matematika című előadásai követtek.
Kérdések és válaszok

Illúzió és matematika
Az Öveges teremben Magyar Róbert az illúziók világát vette górcső alá a matematikusok szemével, majd Környei László a mindennapok matekjával és fizikájával foglalkozott.

A Fekete mágia és leleplezése címmel Mosóczi András nyűgözte le a Nap terem közönségét két bemutatón. Itt kaptak helyet Pintér Gergő (Óbudai Egyetem) gondolatébresztő, ismeretterjesztő órai is.

Környei László a mindennapok tudományáról

Workshop Pintér Gergővel
Magyar Róbert a matematika izgalmas fejezeteivel foglalkozott a Richter Gedeon laborban tartott négy workshopján, a fiatalok tanulhattak a mágikus négyzetekről és az irracionális döntések racionalitásáról is. Nádasi Tibor (Mensa HungarIQa) az emberi intelligencia kérdéskörét járta körül műhelyfoglalkozásain.


Nádasdi Tibor a Richter laborban

Logikai fejtörők...
Az emeleti közösségi térben mindenki számára elérhető volt a Mensa HungarIQa logikai játékokat és fejtörőket felvonultató standja Jambrik Zsófia és Onhausz Roland vezetésével, az Óbudai Egyetem Lego robotos tudománynépszerűsítő állomása, ahol Árgyelán Mária és Halász Alexandra várta a diákokat, valamint a Baranyi Zoltán és Tamás Péter által megálmodott Matek Park, blogunk megelevenedő matematikai rovata.

Az élménydélelőtt hamar elrepült, megannyi matekos, robotos, Csopás élményt szerezve a minket választó csoportoknak, egyéni látogatóknak.

... és robotok

Játék a Matek Parkban
Ezúton mondunk köszönetet minden közreműködőnek, aki hozzájárult a Mateking Matematikai Élményműhely sikeréhez.

Következő témanapjaink:
(fotók: Garami Zsófia, Tamás Péter)