ZÖLD Csopa - Kreatív hétvége Dányi Eszterrel a Csodák Palotájában

Ha egy szóval kellene jellemezni magam, az a szó a kultúrakedvelő lenne. A művészetekre való fogékonyságom, alkotói kedvem és kultúraigényem gyermekkorom óta végigkíséri az életemet. Ezért szereztem kulturális közösségszervező végzettséget 2021-ben és folytatom jelenleg is tanulmányaimat kulturális mediáció mesterszakon. Szeretek utazni, történeti múzeumba és színházba járni. Utóbbi témában blogot vezetek. A Csodák Palotájába érkező vendégek demonstrátorként és szabadulószoba koordinátorként találkozhatnak velem.


Csopamedia: Mikor kezdtél el papírmaketteket építeni, miként indult ez a hobbi?

A gimnáziumban művészetek - vizuális kultúra tagozatos voltam, így amikor az iskolám meghirdetett egy kreatív pályázatot, nem volt kérdés, hogy indulok-e rajta. Tizenkettedik osztályos koromban „Állatti makettek” címmel írták ki a felhívást és a feltétel az volt, hogy kizárólag papír felhasználásával készítsünk el bármilyen állatot. Ekkor összegyűjtöttem az otthon fellelhető színes kozmetikai katalógusokat, az internet segítségével megtanultam a 3D-s origami alapelem meghajtogatását és kezdetét is vehette a flow-élménnyel járó munka. Az első ilyen makettem végül egy fantázia madár lett, amellyel második helyezést sikerült elérnem. Szívesen gondolok vissza az alkotói folyamatra, amely azóta is töretlenül, immár öt éve tölti ki a kreatív hobbijaimra szánható idő nagy részét.

Dányi Eszter egyik makettjével
Csopamedia: Milyen technikával dolgozol?

3D moduláris origamival. A klasszikusan ismert origamihoz úgy érzem, csak az alapelem meghajtogatásában hasonlít ez a technika. Amiért ezt sokkal jobban kedvelem, az az alkotói szabadság, amelyet nyújtani képes. Akár egy szobrász, a saját kedvem szerint hozhatok létre 3 dimenziós műveket.


Csopamedia: Mennyire érvényesülnek a környezetvédelmi szempontok az alkotás során?

Papír újrahasznosítással dolgozom. Az origamihoz szükséges papíranyagért papírboltok helyett rokonokat, barátokat, kollégákat keresek fel, akik ismerve a tevékenységemet velem együtt szívesen gyűjtik számomra az alapanyagot. Számos dolgot alkottam már újságok, reklámkiadványok, kiállításjegyek felhasználásával nemcsak origami, hanem papírmasé technikával is dolgozva, amelyet szintén az újrahasznosítás és az alkotás kiváló egyvelegének tartok.

Csopamedia: Melyik makettedre vagy a legbüszkébb?

Néhány évvel ezelőtt kiállításjegyekből alkothattam meg a Pesti Vigadó épületének makettjét. Hihetetlenül nagy élmény volt az elkészítése és úgy érzem, nagy sikert arattam vele. A makett kiállításra is került a helyszínen.

Csopamedia: Mi épül majd az előttünk álló hétvégén a Csodák Palotájában?

Aki a hétvégén ellátogat hozzánk, először is megtanulhatja a 3D-s origami alapelem hajtogatásának lépéseit. Ezt követően már csatlakozhat is a többi érdeklődőhöz és hozzám az „építkezésen”. Arra invitálom a látogatókat: készítsünk együtt csodás palotát!


(fényképek: Csopamedia, a művész archívumából)