"Kirándulás" a szigetszentmiklósi úszólápra - Dragán Petra Emese előadása a 30. Tudományos Csopa Cafén

Rendhagyó időpontban, a Szent István Egyetemmel közösen szervezett februári témanap keretein belül, tartottuk meg a Tudományos Csopa Cafe harmincadik ismeretterjesztő beszélgetését. Folytattuk a januárban megkezdett alsorozatot, bemutatkozási lehetőséget biztosítva az egyetem Tudományos Diákköri Konferenciáján Csodák Palotája különdíjban részesült hallgatóknak. A kari TDK zsűrik a legközérthetőbb előadásokat díjazták ezzel az elismeréssel.
 
Ezúttal  Dragán Petra Emese (Tájépítészeti és Településmérnöki Kar) volt a vendégünk, akivel virtuális kajaktúrára indultunk, hogy megismerjük a szigetszentmiklósi úszólápot (témavezető: Nádasy László Zoltán - SZIE Tájépítészeti és Településmérnöki Kar, Tájvédelmi és Tájrehabilitációs Tanszék). 

A terület  vegetációdinamikájáról és veszélyeztetettségéről szóló tudománynépszerűsítő előadást megelőzően Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk beszélgetett a pályakezdő szakemberrel a személyes motivációiról, az egyetemi életről, a kutatói mindennapokról. 

Petra élményalapú prezentációja megmozgatta a Nap terem közönségét, számos kérdést intéztek a gyerekek az előadóhoz  hazánk és Közép-Európa legnagyobb úszólápjával kapcsolatban. A teljes program - melynek online közvetítése ezúttal a Galileo Webcast támogatásaként valósult meg - itt nézhető vissza:


Zárásként az előadó lejegyezte gondolatait a Tudományos Csopa Cafe emlékkönyvébe, a hivatalos rész után az érdeklődők továbbfaggatták a szakértőt a láppal kapcsolatos tapasztalatokról, tervekről.

(fényképek: Garami Zsófia)