Megismertük az egri kutatókat - Trendi Tudomány 2018 az Eszterházy Károly Egyetem munkatársaival a Csodák Palotájában

Murányi Zoltán és Vida József az Öveges teremben
Péntek délelőtt több mint 300 diák és pedagógus érkezett a Csodák Palotájába, hogy részese legyen az idei második Trendi Tudomány 2018 - Ismerd meg az ország kutatóit! témanapnak. A májusi nagykanizsai "utazást"  követően ezúttal Eger felé vettük az irányt.

Az életkori sajátosságokat figyelembe vevő, modulárisan felépülő rendezvény nagy sikert aratott az Esztergomból, Veszprémből, Biatorbágyról, Solymárról, Gödöllőről és Budapestről érkező kicsik és nagyok körében. 

Indul a nap, Jedlovszky Pál és Paszternák András
Jedlovszky Pál, az Eszterházy Károly Egyetem Élelmiszertudományi Intézetének (ÉTI) igazgatója, Murányi Zoltán a felsőoktatási intézmény keretein belül működő
Varázstorony (Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ) vezetője és Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk még a nyári szünet előtt kezdte el szervezni a rendhagyó ismeretterjesztő programot.

Játszóház Benczik Izabellával
Az óvodások a Cecey Éva modul keretében Interaktív játszóházon vettek részt Benczik Izabella (EKE ÉTI Fizikai és Élelmiszerfizikai Tanszék) vezetésével a Tudósok csarnokában, majd Murányi Zoltán és Vida József (EKE Varázstorony) bemutatóját tekintették meg Varászlatos kísérletek címmel az Öveges teremben.



Interaktív bemutatók

Milinki Éva az ivóvíz rejtelmeiről
Az alsósok az előbbi science show mellett szintén ellátogattak az egri játszóházba. A Bornemissza Gergely modulnak része volt még Milinki Éva (EKE Varázstorony) és Horotán Katalin (EKE Biológiai Intézet, Állattani Tanszék) Játékos biológia foglalkozása a Richter Gedeon laborban és Tóth Zsuzsanna (EKE művésztanár) és Tóth Tibor káprázatos fényjátéka a Galaxis teremben.

Játék a fénnyel - Tóth Zsuzsanna és Tibor irányításával

Bölcskey Miklós camera obscura foglalkozása
A Jumurdzsák modul szólt a felsősöknek: Bölcskey Miklós (EKE művésztanár) különleges szabadtéri fényképészeti foglalkozása, Laub Luca (EKE ÉTI Kémiai és Élelmiszerkémiai Tanszék) és Zoller Gábor (EKE Varázstorony, ÉTI Fizikai és Élelmiszerfizikai Tanszék) interaktív kémiai és fizikai állomása a Természet műhelyében, Milinki Éva és Horotán Katalin Élet egy vízcseppben biológiai bemutatója, Murányi Zoltán és Vida József látványos Tűz és Jég előadása, valamint Rázsi András (EKE ÉTI Fizikai és Élelmiszerfizikai Tanszék) számítógépes szimulációs játékai sok érdekességet tartogattak a korosztály képviselőinek.

Rázsi András számítógépes szimulációi

Benczik Izabella előadása a káoszról
Legnagyobb számban a középiskolások vették birtokba a Csopát ezen a napon. Jedlovszky Pál Mi volt előbb, a tyúk, a tojás vagy HCN molekula? és Benczik Izabella Káosz az életünkben - avagy mivel foglalkoznak manapság a fizikusok című előadásaira megtelt a 120 fős Galaxis rendezvényterem a Dobó István modul keretében. Az interaktív kísérletek, a fényjáték és az Öveges teremben zajló Ez már durva... kémiai és fizikai bemutató tette még színesebbé a nagyobbak számára összeállított programot.

Az óvodai és iskolai csoportoknak jutott ideje felfedezni a Csodák Palotája 5000 négyzetméterének attrakcióit is.

Osztályok az ország különböző részéből

Érdeklődők Laub Luca és Zoller Gábor állomáson
A nap folyamán szakmai partnereink betekintettek a témanap menetébe, Kárpáti Andrea az ELTE Természettudományi Kommunikáció - UNESCO Multimédiapedagógia Központ és Pusztay Gabriella a Szent István Egyetem Médiaközpontjának vezetője elismeréssel szólt a látottakról.



Zárszó Mizda Katalintól
Zárásként Mizda Katalin ügyvezetőnk mondott köszönetet az egri vendégeinknek, s adta át a Csopás ajándékcsomagokat minden közreműködőnek. A további együtt működés reményében vettünk búcsút a Trendi Tudomány 2018 lelkes csapatától. 
A nap sikeres lebonyolításában aktív részt vállalt a Csodák Palotája valamennyi szervezeti egysége.

Tóth Tibor, Tóth Zsuzsanna, Bölcskey Miklós, Milinki Éva, Horotán Katalin és Murányi Zoltán

Laub Luca és Zoller Gábor
A következő témanapot 2018. október 12-én, pénteken tartjuk. A III. Tudomány Mozaik - pályaorientációs fesztiválra tisztelettel várunk minden érdeklődőt!

(fényképek: Molnár Leila és Tamás Péter)

Mert élmény a tudomány