Kutatók Éjszakája a Vasarely Múzeumban - Molnár Leila helyszíni beszámolója

A cikk szerzője a Csopa standján
Idén először az óbudai Vasarely Múzeum is részt vett a 2018. október 28-án, Európa-szerte megrendezett tudománynépszerűsítő rendezvénysorozaton, a Kutatók Éjszakáján, Grüner György Képpé vált kísérlet c. gyűjteménye kapcsán.

A múzeum partnereként a Csodák Palotájának lehetősége volt bemutatkozni, feltárni a művészet és a tudomány közötti összefüggéseket.

Csopás játékok a múzeumban
A Vasarely Múzeum munkatársai, Juhász Litza és Turcsányi Lilla múzeumpedagógusok, valamint a Csopa tudományos oktatásszervezési vezetője, Papp Zsolt, egy mozgalmas, élményteli Pedagógus Kerekasztal-beszélgetésen keresztül ismertették meg a múzeumpedagógia jelentőségét, a természettudományok művészeti vonatkozását az érdeklődő tanárokkal.

Játékosan a felületi feszültségről

Az esti órákban a programra érkezők a kiállított festményekkel kapcsolatba hozható kísérleteket végezhettek el a múzeumba kitelepülő partnerekkel (további partnerek voltak: Vásárhelyi Tamás Fortélyos Játéktára, Logiscool Óbuda). A Csodák Palotája standjánál, Lossonczy Tamás „Erők”, illetve „Hajító” c. festményeivel összhangban, Molnár Leila előadónk, valamint a Vasarely Múzeum önkéntesei segítették az érdeklődőket a folyadékok felületi feszültségének vizsgálatában.
Levezetésként logikai fejtörőkkel, ördöglakatokkal tesztelhették kitartásukat a vendégek, és kipróbálhatták Gáyor Tibor „Q 4/4 D Small Series” c. festményéhez kapcsolódó Lego-mozinkat is.

Köszönjük a Vasarely Múzeumnak, hogy közösen népszerűsíthettük a tudományt, a művészetet!

(fényképek: Tamás Péter)