Boromisza Zsombor a Csodák Palotájában - A tájak tudományáról szólt az októberi Tudományos Csopa Cafe

Boromisza Zsombor a Csopában
Kedden este huszonhatodik alkalommal rendeztük meg a Tudományos Csopa Cafe programot azzal a céllal, hogy közelebbről megismerjünk egy kutatót, szakterületét. Ezúttal Boromisza Zsombort (Szent István Egyetem, Tájvédelmi és Tájrehabilitációs Tanszék) köszöntöttük a Richter Gedeon laborban. 

Bevezetésként Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk beszélgetett vendégünkkel. Számba vettük a pályaválasztás kérdését, a tájépítészmérnöki szakma szépségeit, az egyetemi oktatóra, a Tájépítészeti és Településtervezési Kar oktatási és kutatási dékánhelyettesére háruló feladatokat. Megismertük a szakember és a Velencei-tó kapcsolatát, hallottunk a természetfotós és a madármegfigyelős kalandokról is. Szóba került a kutatók online térben történő jelenlétének témája, bepillantást nyertünk a FameLab tudománykommunikációs verseny kulisszatitkai mögé az egyik résztvevő szemszögéből.


Az ismeretterjesztő előadásból megtudtuk: "A tájaknak, tájelemeknek is van személyiségük, ugyanúgy kell megismerkedni velük, mint az emberekkel!" A tájak sokféleségéről, kutatási lehetőségeikről, különösen a tavak és partjuk élővilágának csodájáról, veszélyeztető folyamataikról és a tájépítész szerepéről szóló prezentáció visszanézhető a Galileo Webcast online közvetítésének felvételén:



A kérdések megválaszolása után Zsombor lejegyezte gondolatait a sorozat emlékkönyvébe.

(fényképek: Anastasiou Alexandra)