Rózsa Lajos biológus történelemórájával indult a Csodák Palotája őszi ismeretterjesztő szezonja

Rózsa Lajos a Csodák Palotájában
Kedden este, a Tudományos Csopa Cafe huszonötödik rendezvényével indult útjára a Csopa Délután ismeretterjesztő sáv őszi szezonja. Rózsa Lajos (MTA Ökológiai Kutatóközpont, Evolúciós Rendszerek Kutatócsoport; MTA-ELTE-MTM Ökológiai Kutatócsoport) biológussal, a FameLab tudománykommunikációs verseny díjazottjával Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk beszélgetett a kutatók mindennapjairól, az ökológusok előtt álló kihívásokról.

Vendégünk előadása a biológiai hadviselés múltjával és jövőjével foglalkozott, áttekintést nyújtva a különböző történelmi korszakok témával kapcsolatos - számos estben - kevésbé publikus történéseiről.  Az államilag szervezett biohadviselés - a gyilkos kórokozók, az általuk termelt mérgek és a kábítószerek fegyverként való alkalmazása - tudománypolitikai és nemzetközi kapcsolatokat érintő vonatkozásairól hallottunk. A globális színtér mellett a hazai hadtörténelem vonatkozó fejezetei is szóba kerültek. 

A Galileo Webcast közvetítése itt nézhető vissza:

Az online érkezett és helyszíni kérdések után Rózsa Lajos bejegyezte gondolatait a sorozat emlékkönyvébe. 

A Tudományos Csopa Cafe október 9-én kedden 17 órától folytatódik. Vendégünk  Boromisza Zsombor tájépítészmérnök (Szent István Egyetem, Tájvédelmi és Tájrehabilitációs Tanszék), aki Mikor mosolyog a táj? - tájak kutatása, tájvédelem és tudomány címmel tart előadást.

(fényképek: Fekete Ivett)