KÖRFORGÁS: Hermann Zsófia festményei a Csodák Palotájában - a Csopa Galéria első megnyitóján jártunk

Hermann Zsófia
Csütörtök délután régi álmunk vált valóra. Hermann Zsófia festőművész KÖRFÖRGÁS című tárlatának megnyitójával létrejött a Csopa Galéria, melynek keretében művészeti alkotásokat integrálunk az interaktív eszközökkel teli játéktereinkbe.

A megnyitóra érkezőket dr. Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk köszöntötte, a tárlatot dr. Cs. Tóth János művészettörténész, művészeti író nyitotta meg a Születés világa tematikus egységünkben. 

A méltató szavak után frissítő várta az NKA támogatásával megvalósult kiállításra érkezőket. 

Paszternák András és Cs. Tóth János a festőművésszel
A kiállításról: „A kiállítás anyaga - melyet a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban tett látogatásom során felfedezett olasz művész* által, oktató jelleggel készített viaszszobor ihletett - főként az emberi testtel foglalkozik. Az alkotásokon a központi szerepet belső szerveink és azok jelentései kapják. A téma alapján, joggal gondolhatnánk, hogy egy természettudományi megközelítést láthatunk. Függetlenül attól, hogy egy anatómiai tárgy a forrásom, sokkal inkább a népi hagyományokban vagy a keresztény hitvilágban elterjedt szervi attribútumokra és metaforákra fektetem a hangsúlyt. 

A megjelenítéshez a számomra legkifejezőbb anyagot, az akvarellt választottam. Eme két anyag - a vászon és vízfesték - különös találkozása finom légies festék foltokat eredményez, melyekkel valódi célomat érvényre tudom juttatni, szürreális álomképekké alakítva a viasz bábuk naturalisztikus ábrázolása által létrejött groteszk testeket.”


*Felice Fontana (1730-1803) műhelye: Venus Anatomica. A női test nyirokrendszere. 1780-85 k.

A kiállítás október 24-ig látogatható, zárásként ezen a napon 17 órától Hermann Zsófia lesz CsopArt sorozatunk vendége (előzetes regisztráció a tok@csopa.hu címen).  

(fényképek: Nagy Máté)