Szeptember 11. - Rózsa Lajos a biológiai hadviselés múltjáról és jövőjéről

Őszi ismeretterjesztő szezonunk nyitórendezvényeként, szeptember 11-én kedden 17 órától a Tudományos Csopa Cafe huszonötödik kávézásán Rózsa Lajos biológus (MTA Ökológiai Kutatóközpont, Evolúciós Rendszerek Kutatócsoport; MTA-ELTE-MTM Ökológiai Kutatócsoport) lesz a vendégünk.
A FameLab tudománykommunikációs verseny díjazottja, pár hónapja elkápráztatta az MTA Dísztermének közönségét a fejtetvek meglepő evolúciós szerepét bemutató előadásával. Ezúttal, a tragikus dátumhoz igazodva, a biológiai hadviselés múltjáról és jövőjéről beszélgetünk a kutatókat bemutató sorozatunkban: 

"A gyilkos kórokozók, az általuk termelt mérgek és a kábítószerek olyan lehetséges fegyverek, melyekről főként csak kitalált rémtörténeteket látunk a televízióban. Valójában az államilag szervezett biohadviselés már az első világháborúban megjelent, és azóta is jelentősen befolyásolja az orvosi biológia, a tudománypolitika, a hadviselés és a nemzetközi kapcsolatok világát. Előadásomban röviden áttekintem a biofegyverek fejlesztésének és felhasználásának történetét globális és hazai színtéren egyaránt. Megemlítem a kevéssé ismert diplomáciai fordulatokat és nemzetközi egyezményeket, melyek e történetben különös jelentőséget kaptak. Végül kitekintünk a jelen helyzetre és a lehetséges jövőbeli fordulatokra."

Az előadás felnőtt látogatóinknak ajánlott!

A rendezvényen Csopa bérlettel, napi- vagy kedvezményes délutáni belépőjeggyel lehet részt venni. Előzetes regisztráció a tok@csopa.hu e-mail címen.