CsoPagony és Csopa GEOlab - szerdánként folytatódnak a népszerű sorozatok a Csodák Palotájában

A Csopa Kémcső Klub és a Tudományos Csopa Cafe mellett, szeptembertől visszatér a CsoPagony tudományos könyvklub és a Csopa GEOlab interaktív műhelyfoglalkozás is az óbudai tudományos szórakoztatóközpont kínálatába.

Mit rejtett Tesla padlása?
Vinczellér Katalin magyartanár, a Pagony munkatársa és Tomozi Gábor fizikus kollégánk szeptember 12-én, szerdán 17 órától várja a felső tagozatos diákokat, szülőket, tanárokat és minden nyitott olvasót a CsoPagony első őszi rendezvényére. A klub összejövetelein - mely a Pagony & Tilos az Á kiadó és a Csodák Palotája együttműködésében valósul meg - az irodalom és a tudomány nagyon is kézenfekvő kapcsolatai tárulnak fel egy kortárs ifjúsági művön keresztül.
Beszélgetünk, kísérletezünk, játszunk és talán vitatkozunk is arról, mi a szerepe a képzeletnek és a logikának a tudományban és az irodalomban, hogyan motiválhatnak fizikai jelenségek, kísérletek és felfedezések irodalmi műveket? Hol van a hihetőség határa egy szépirodalmi műben? Jó, ha hihető? Jó, ha hihetetlen? El tudjuk választani a fikció és a valóság fogalmát? A programokon való részvételnek nem akadálya, ha valaki nem olvasta a könyveket. A szezonnyitó rendezvényen Eric Elfman és Neal Shusterman Akcelerátus trilógiájának (Tesla padlása, Edison csapdája és Hawking folyosója) első részével foglalkozunk, amely egy akció/kalandregény izgalmas fordulatai során eljut a száz évvel korábbi múltba, Nikola Tesla izgalmas, tudományos-fantasztikus világába.
Interaktív barangolás a karszthegységektől a tűzhányókig

Böszörményi Sándor geográfus interaktív sorozata, a Csopa GEOlab, negyedik évadában is a kőzetek és ásványok szerelmeseihez szól. A program egy-egy természetföldrajzi jelenségre vagy kutatásmódszertani érdekességre fókuszál.
A gazdagon illusztrált előadások mellett, érdekes kísérleteknek lehetnek tanúi és aktív résztvevői az érdeklődők. Szeptember 19-én, szerdán 17 órától a karszthegységektől a tűzhányókig barangolunk. Foglalkozunk a mészkőhegységek folyamataival és a vulkánok látványos világával. Az elmúlt három évad legjobb kísérleteit végezzük el együtt, hogy megfejtsük a kőzetvilág titkait. Lehetőségünk lesz néhány ásványt, kőzetet és ősmaradványt testközelből is megszemlélni, beszélgetünk ezek keletkezéseiről, érdekességeiről. A GEOlab 10 éves kor felett ajánlott.
A rendezvényeken Csopa bérlettel, napi- vagy kedvezményes délutáni belépőjeggyel lehet részt venni. Előzetes regisztráció a tok@csopa.hu e-mail címen.