Trendi Tudomány 2018 - nagykanizsai kutatók a Csodák Palotájában

Kutatók a Tudósok csarnokában
Az "Ismerd meg az ország kutatóit!" jelmondattal indult útjára új élménynapsorozatunk, melynek keretében különböző kutatóközpontok munkatársai vendégeskednek az óbudai Csopában, azzal a céllal, hogy első kézből nyújtsanak információt a náluk folyó kutatásokról.

Galambos Ildikó, Bíró Ildikó, Pozsgai Emília,
Barabás Enikő és Gerencsérné Berta Renáta
Május 10-én a nagykanizsai  Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ tudománynépszerűsítő csapata (Barabás Enikő, dr. Bíró Ildikó, dr. Galambos Ildikó, Gerencsérné dr. Berta Renáta és dr. Pozsgai Emília) látogatott el hozzánk. Az intézményt 2014-ben alapította a Pannon Egyetem Mérnöki Kar, Nagykanizsa Megyei Jogú Város, és a Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft. A létrehozás célja az volt, hogy egyedülálló tudásközpontot alakítsanak ki a víztisztítás, vízkezelés területén mind kutatás-fejlesztési, mind oktatási oldalon. A központ az  alapkutatási tevékenységek mellett kutatást folytat az elfolyó termálvíz kezelési lehetőségei, valamint a gyógyszermaradványok különböző vizekben való előfordulásának vizsgálata területén, továbbá az ipari  fejlesztési feladatok megvalósításában is aktív szerepet vállal. A kutatók számos tudománynépszerűsítő rendezvényen vesznek részt, mint például a Kutatók Éjszakája, a Szakmák Éjszakája. Nyílt Laboratóriumot működtetnek, mely lehetőséget teremt a tanulóknak a mindennapi kutatómunkába való betekintéshez, illetve maguk is részesei lehetnek a munkának, saját kísérleteket végezhetnek.



A Trendi Tudomány 2018 rendezvény keretében reggeltől kora délutánig vizes stand várta a látogatókat a Természet műhelyében. Kémiai, fizikai kísérletek, szemléletes információs anyagok és ásvány-, gyógyvízkóstoló is helyet kapott a tematikus egységünkben elhelyezett asztaloknál. A gyerekek figyelmét felhívtuk a kiállítótérben kialakított vizes útvonalunkra is.

A Richter Gedeon labor ismeretterjesztő előadásoknak adott otthont, Kiss Csaba szenior előadónk izgalmas kísérletekkel hangolta rá a közönséget a partneri bemutatókra. Az első modulban Barabás Enikő Vizek a lábunk alatt címmel az alábbi kérdésekre keresett választ a nézők aktív bevonásával: Hová tűnik az a víz, amelyik nem folyik bele felszíni vizekbe? Hogyan  kerül a víz a palackba, csapba? Mitől más az íze, illata, színe a vizeknek? Dr. Galambos Ildikó Tiszta vizet a pohárba! előadása a "tiszta víz" fogalmát járta körül, közérthető formában magyarázva el a víztisztítás kihagyhatatlan lépéseit. Foglalkoztunk a világ számos területét sújtó vízhiány kérdésével, hasznos tanácsok hangoztak el a vízspórolósról.

A második modulban Gerencsérné dr. Berta Renáta vízkémiai kísérletekkel varázsolta el az iskolás csoportokat és családokat, kiderült milyen erők tartják össze a vizet, mire jó a lilakáposzta a vízkémiában, hogyan mutathatjuk ki a vízben levő oxigén jelenlétét. Dr. Bíró Ildikó a vizek láthatatlan lakóinak világában kalauzolta az érdeklődőket.

Kiss Csaba kísérlet bemutatója

Hallottunk a vírusokról, megismerkedtünk a vízben élő baktériumokkal és kimutatásukkal, betekintést nyerünk az algák, valamint az állati egysejtűek birodalmába. Megtapogattuk a táptalajt, megnéztük a tenyésztett baktériumtelepeket.

A vizes élményekben gazdag rendhagyó programot, a szakmai együttműködés folytatásának reményében zárta Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk.



(fényképek: Tamás Péter és Tim Balázs)