Ünnepnap a Tudósok csarnokában - új lakó költözött a Magyar Tudósok és Feltalálók részlegünkbe


Grasselli Norbert és Mizda Katalin a megnyitón
Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét. A jubileumi évforduló keretében a Bay Zoltán kutatóprofesszor emlékkiállítása kedden nyílt meg a Csodák Palotája Tudósok csarnokában. Az emlékkiállítás látogatói az elkövetkezendő egy évben megismerhetik a magyar és nemzetközi tudománytörténet meghatározó alakjának legjelentősebb találmányait, a nevéhez fűződő Hold-radar kísérletet, illetve kipróbálhatják a BayBoy-ra keresztelt hazai fejlesztésű robot képességeit is.

Pungor Ernő vegyészprofesszor nevéhez köthető a Bay Zoltán Kutatóközpont megalapítása. Az elmúlt 25 év során az intézet sokféle szervezeti formában szerteágazó szakmai tevékenységet végzett és magyarországi, sőt nemzetközi összehasonlításban is jelentős kutatási tapasztalatra, elismerésre tett szert. Az alapítás évétől kezdve a kutatóközpont egyik legfőbb küldetése, a fejlett technológiák és eljárások kutatása és széles körű ipari alkalmazásai, valamint mindezen értékek előállításához nélkülözhetetlen társadalmi, gazdasági és állami erőforrások megteremtése. 

„Bay Zoltán kutatóprofesszor neve összeforrt a magyar tudással, a legmagasabb szintű kutatói minőséggel. Európában az általa először sikeresen elvégzett Hold-radar kísérlet a magyar űrtevékenység kezdetének, illetve a csillagászat új ága, a radarcsillagászat megszületését is jelentette” – hangsúlyozta nyitóbeszédében Dr. Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Kutatóintézet ügyvezető igazgatója.

A Csodák Palotája Tudósok csarnokában olyan híres kutatók alakjai elevenednek meg, akiknek tudományos munkássága alapjaiban megváltoztatták saját tudományterületüket. Mizda Katalin, a Csodák Palotája ügyvezető igazgatója hangsúlyozta:

„A Csodák Palotája hazánk első tudományos szórakoztatóközpontja, melynek fontos célja a tudomány csodáin keresztül megszerettetni a természettudományos pályákat. A Bay Zoltán emlékkiállítás méltó helyre került, mert a Tudósok csarnokát azért alakítottuk ki, hogy a felnövekvő generációnak Bay Zoltánhoz hasonló példaképeket mutassunk.”

Sajtómegjelenések:
(fényképek: Tamás Péter)