Generációkon átívelő kutatás-fejlesztés - Tóth László a Tudományos Csopa Cafe áprilisi rendezvényén

Tóth László a Csopában
Huszonnegyedik alkalommal hozta közelebb a Tudományos Csopa Cafe a kutatók világát a Csodák Palotája látogatóihoz és a Galileo Webcast online adását követőkhöz. Folytatva tavaszi sorozatunkat, ezúttal is az alapításának huszonötödik évfordulóját ünneplő Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft-vel közösen szerveztük a programot.

Tóth László professzor úrral Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk beszélgetett az ismeretterjesztő előadás előtt. Hallottunk vendégünk egyetemi tanulmányairól, az anyagtudománnyal foglalkozó mérnökök felelősségéről, a Miskolci és Debreceni Egyetemhez kötődő oktatóévekről. Felidéztük a Bay Zoltán kutatóhálózat alapítását, Pungor Ernő szerepét a hazai nonprofit kutatások megteremtése terén. Betekintettünk a miskolci Logisztikai és Gyártástechnikai Intézett működésébe, hallottunk a mára jelentősen átalakult szervezeti egység tevékenységéről. Áttekintettük a hazai mérnökképzés helyzetét, szóltunk a vidéki nagyvárosokban kutatók és oktatók előtt álló - a Budapesten dolgozóktól társaiktól eltérő - kihívásokról.

"Beleolvastunk" László könyvsorozatába, mely kutatók, egyetemi tanárok életét mutatja be egyfajta korlenyomatot hagyva a tudós elmék sorsán keresztül. 
A prezentáció az emberiség helyzetével, az előttünk álló kihívásokkal és a kutatás-fejlesztés mindennapjainkra gyakorolt hatásával foglalkozott:


Tóth László közvetlen, hétköznapi példákkal színesített előadása nagy hatást gyakorolt a hallgatóságra.

A BAY 25 rendezvénysorozat keretében telik majd a májusi Tudományos Csopa Cafe is, részletek hamarosan weboldalunkon.

(fényképek: Tafferner Tamara)