Esik majd a nyaralás alatt? - Németh Ákos éghajlati szakértő válasza az OMSZ - Csopa Meteorológiai Estek nyitórendezvényén

Németh Ákos a Csopában
Kedden este indult útjára Csopa Night programsávunk legújabb sorozata együttműködésben az Országos Meteorológiai Szolgálattal. Az OMSZ – CSOPA Meteorológiai Estek első előadója Németh Ákos geográfus mérnök, éghajlati szakértő (OMSZ Éghajlati Osztály, a Magyar Meteorológiai Társaság főtitkára) volt. Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk köszöntötte a megjelenteket. A bevezetőből megtudtuk, miként kezdettel az időjárás tudományával foglalkozni vendégünk.

Az Időjárás – Éghajlat – Turizmus című előadás Kéri Menyhért meteorológus 1974-ben publikált gondolatával indult: "Az időjárás, mint üdülési tényező, akkor jut el az emberek tudatáig, amikor rosszra fordul."


A helyszíni közönség és a Galileo Webcast online közvetítését figyelemmel kísérők átfogó képet kaptak az időjárás és az éghajlat turizmusra gyakorolt hatásáról. A prezentációból megtudtuk, az éghajlat alapvetően meghatározza egy adott régióban a folytatható turisztikai tevékenységeket. A pillanatnyi időjárás jelentős hatással van a keresletre.

Megvizsgáltuk az elmúlt évtizedek adataiból levonható következtetéseket, beszéltünk a jövőben várható jelentős változásokról. Felmerült, hogy mindeközben az időjárás biztonsági kérdés is, hiszen számtalan olyan jelenség ismert (pl. jelentős mennyiségű csapadék, zivatarok, viharos szél), ami alapvetően befolyásolhat egy utazást. Foglalkoztunk azzal, hogy a szektor mennyiben járul hozzá az éghajlat változásához:


Nem maradtak megválaszolatlanok a hallgatóság kérdései sem. Számtalan hasznos információt vittünk magunkkal a jó hangulatú estéről.

Ezúton mondunk köszönetet Fejes Edina meteorológusnak, a sorozat szakmai koordinátorának. Legközelebb május 29-én, kedden 18 órakor találkozunk.

(fényképek: Tafferner Tamara)