Kutatói sors fordulatokkal - Gyulai Józseffel találkoztunk a Csopa SzTK-ban

Gyulai József a Csopában (képek: Kun Veronika, Tóth Zsolt)
"Nagyon tartalmas estében volt részünk! Rendkívüli volt az előadás!" - köszönt el a novemberi Csopa SzTK egyik résztvevője a rendezvény végén a szervezőktől. Korlenyomat, egy fordulatokkal tarkított kutatói sors a XX. és a XXI. század határáról, a fizika sugárzó szeretete - csak néhány jelző, melyek Gyulai József fizikus szavait hallva jutottak sokunk eszébe. 


Egyed László tudományos újságíró vendége, élettörténetén keresztül invitált bennünket tudománytörténeti utazásra. Ott álltunk mellette Hódmezővásárhelyen a gimnáziumban, együtt szorítottunk neki a zenei pályafutásának kezdetén, elkísértük a szegedi egyetemre, felszálltunk vele az Amerikába induló repülőre, s vele tartottunk a németországi kutatásai során is, hogy aztán a KFKI-ban kövessük iskolateremtő munkásságát. 

Órákig hallgattuk volna még színes, képekkel, zenékkel, saját versekkel gazdagon illusztrált történeteit Az út a nanotudományokoz című prezentáció keretében. A Galileo Webcast csapatának köszönhetően archívumunkban visszanézhető ez a minden tekintetben személyes hangvételű, bátran mondhatjuk szívhezszóló, s a fiataloknak is tanulságos előadás:


A Csodák Palotája nevében Paszternák András, tudománykommunikciós vezetőnk mondott köszönetet az együtt töltött estéért vendégünknek és a sorozat moderátorának. Az SzTK második felében Tóth Zsolt tudománykommunikátor vezetésével kísérleteztünk a Richter Gedeon laborban. Három állomáson a kémia és a fizika csodálatos világával ismerkedhettek a szeniorok és a juniorok. Végezetül a Csopa 250 interaktív eszközét fedezték fel a jelenlévők.
A Szeniorok Tudományos Klubja december 19-én, 17 órától folytatódik, részletek weboldalunkon.