Karneváli Csodák folyosója Szombathelyen

A Csopamedia blog mindig örömmel ad hírt a Csodák Palotája szakmai partnereinek a tudománynépszerűsítés területén elért sikereiről. Sinkó Andrea tanárnő - közös projektjeinkről itt írtunk bővebben - beszámolója a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumból (KDG) érkezett:

Új helyszínen kínált programot a 2017-es Savaria Történelmi Karnevál: közel 100 kísérletet próbálhattak ki a 100 éves KDG-be betérők a Csodák folyosóján s a természettudományi laborban. 

A színes kémiai kísérleteket nagy lelkesedéssel fogadták a kisebb gyermekek is, vitték haza a szivárványos kémcsövet, színpompás papírpillangókat. Kovacsics Bernadett tanárnő olyan kísérleteket állított össze, amelyeket otthon is megismételhetnek a kis kémikusok. 

A tanárnő munkáját Kiss Péter idén érettségizett - immár a Pázmány Péter Tudományegyetem bölcsész hallgatója - diákunk segítette.

A folyosó elején a Naprendszerünkben „tehettek utazást” az érdeklődők, „végiglátogathatták” a bolygókat a Merkúrtól a Plútóig(!), s egy-egy érdekes, a bolygóhoz kapcsolódó jelenség magyarázatát kapták meg a kirakott kísérletek elvégzésekor. A kísérletek értelmezésében és elvégzésében Horváth Ádám, Kovács Bence és Séllei Bence 11. b osztályos tanulóink segítettek.

S ha már az egykori Savaria földjén szerveztük a kiállítást, a korábbi tájékoztató tablók mellett újdonságként a bolygók névadó isteneiről is lehetett olvasni.

A karneváli Csodák folyosója egy másik interaktív kiállításnak is otthont adott: ismételten a cirkuszi porondra került a fizika, ám most a korábban bemutatott kísérletek mellett Tom Tit 100 éves leírásai segítettek a trükkök magyarázatában.

Inzsöl Réka Bernoulli törvényeiről és az elefánt hangképzéséről, Szabó Albert az egyensúlyozás rejtelmeiről, Nagy Máté a hajítás törvényeiről, Takács Dániel a súrlódás fizikájáról tartott tájékoztatást.

A folyosói kiállítást Sinkó Andrea és Horváthné Szőke Gyöngyi tanárnő tervezte és felügyelte.

A laborban színes árnyékokat is megfigyelhettek Tom Tit 100 éves leírásai alapján illetve modern, távirányítóval vezérelt led – lámpák fényében.

A karneváli Csodák folyosója a KDG-ben a vártnál is nagyobb érdeklődés mellett zajlott. Jöttek szép számmal egykori kanizsaisok, gyermekeiket, unokáikat hozták magukkal. 

A centenáriumi évünkben először nyitottuk meg karnevál alatt gimnáziumunk kapuját. Lehet, hogy egy hagyományt indítottunk útjára…