A fúziós energiatermelésről közérthetően - Veres Gábor volt a nyolcadik Wigner Cafe vendége

Veres Gábor a Csopában
A 2019/20-as szezonban folytatjuk az ismerkedést a Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatási területeivel, tudományos eredményeivel. Dovicsin-Péntek Csilla kommunikációs titkár szervezésében hónapról-hónapra a fizika különböző területein kalandozunk. 

Szerdán este Veres Gábor, a Plazmafizikai osztály vezetője volt a vendégünk, akit pályaválasztásáról, a fúziós energiatermelés aktualitásairól Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk kérdezett bevezetésként.

Az élénk helyszíni és online érdeklődés mellett zajló ismeretterjesztő előadásból megtudtuk, a fúzión alapuló energiatermelés egy praktikusan kimeríthetetlen, szén-dioxid-semleges technológia lesz. A megvalósításhoz azonban rendkívül sok és elképzelhetetlenül komplex műszaki-tudományos kérdést kell megválaszolni, amikre a válaszok ma még csak részben adottak.

A Galileo Webcast felvételén visszanézhető prezentáció átfogó képet nyújtott a kutatások jelen helyzetéről, a szakemberek előtt álló kihívásokról:


Zárásként a hallgatóság kérdései kerültek megválaszolásra. A téma iránt érdeklődőknek ajánljuk Magyarósi Csaba youtuber friss videóját, melyben az egyik szakértő Veres Gábor, valamint az Index és az NG aktuális cikkeit.

Folytatás a tervek szerint október 30-án, szerdán 17 órától, részletek hamarosan programnaptárunkban.

A sorozat korábbi előadásai itt nézhetők vissza, képes beszámolók ezen a linken érhetők el.


(fényképek: Fekete Ivett)