Másoktól tanulni 4. - Múzeumpedagógiai továbbképzés a Természettudományi Múzeumban

A továbbképzés résztvevői (képek forrása: MTM)
A múlt héten ismét másoktól tanultunk, a részletek kiderülnek Tóth Zsolt előadónk és foglalkozásvezetőnk írásából:


A Csopa kis csapata március 16-án a Magyar Természettudományi Múzeumba látogatott, Ahol a gyermekpszichológia és a múzeumpedagógia legújabb eredményeit és módszereit ismerhettük meg.

A továbbképzésen dr. Kolosai Nedda az ELTE TÓK Neveléstudományi Tanszékének adjunktusa beszélt a legkisebb korosztály múzeumi neveléséről, majd dr. Heves Andrea pszichológus mondta el, hogy milyen lehet kamasznak lenni a kiállítótérben.

Élménypedagógia...
A következő blokkban dr. Vásárhelyi Tamás önkéntes főmuzeológus és Pintér Tibor zoopedagógus interaktív bemutatójának lehettünk részesei, ahol saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, hogy a tudás akkor adható át legjobban, ha dolgokat kézről kézre adjuk. Legyen az kísérleti eszköz, vagy akár egy hús-vér kígyó.

Az utolsó blokkban a módszertané volt a főszerep. Veres Gábor természettudomány tanártól megtudhattuk, hogy a jövő oktatása mind iskolán belül, mind azon kívül a kutatás alapú tanulás lehet. Sőt a Közgazdasági politechnikum példáját látva a jövő már meg is érkezett.

A konferencia a végére hirtelen játszótérré alakult. Csapatokra osztva különböző feladatokon keresztül fedeztük fel az élménypedagógia világát. Bányai Sándor vezető tréner kettős szerepben tündökölve: animátorként átadta egy ilyen foglalkozás résztvevői élményét számunkra, míg előadóként a módszer hátterét mutatta meg.

Megjegyzések