Közérthetően az atomenergiáról - tudósítás a Csopa Atomenergia Info sorozat nyitórendezvényéről

Hárfás Zsolt és Paszternák András új sorozatunk indításakor...
A hírekben szinte naponta hallunk az atomerőművekről. A Csodák Palotája új sorozata, melyet szakmai partnerünkkel, az Atomenergiainfo.hu-val közösen indítottunk, közérthető formában mutatja be az atomenergia tudományát.

Csütörtök este a Csopa Playbar laborjában került sor az első ismeretterjesztő előadásra. A résztvevőket Paszternák András, tudománykommunikációs vezetőnk köszöntötte, hangsúlyozta, hogy ezekben a hetekben számos új program veszi kezdetét a science centerben, egyrő nő azon tudományágak száma, melyek bekerülnek a Csopa oktatási programjába.

Feltárultak az atomerőművek titkai...
Az est előadója Hárfás Zsolt, atomenergetikai szakértő, energetikai és gépészmérnök, szemléletes módon kalauzolta a jelenlévőket az atomenergia világában. Áttekintettük az atomerőmű felépítését, a működési elveket, valamint az atomenergia nem energetikai célú hasznosítási lehetőségeit. Megismertük az atomerőművi villamosenergia-termelés sajátosságait. Foglalkoztunk a nukleáris fűtőelem tárolásának kérdésével, az atomenergiával kapcsolatos félelmekkel és további számos izgalmas résztémával.

Az előadást élénk diszkurzusok tették interaktívvá, a szemléltetőeszközök sem hiányozhattak. A rendezvény végén a szakportál jelenlévő munkatársai hosszasan válaszoltak a hallgatóság részéről felmerült kérdésekre.

A Csopa Atomenergia Info április 12-én, szerdán 18 órától folytatódik. Górcső alá vesszük a hazai villamosenergia-rendszert és a Nemzeti Energiastratégia vonatkozó fejezeteit. Elmélyedünk a paksi telephelyre tervezett új orosz, 3+ generációs blokkok működésében. 


A belépőjegy 1900 Ft, mely tartalmazza a programon való részvételt és a Csopa Playbar egyik interaktív kiállításának (Newton, Illúzió vagy Születés) megtekintést is. Az 55 perces tárlatok a Csopa Atomenergia Info programja előtt 17 órától vagy utána 20 órától tekinthetők meg. Előzetes regisztráció a tok@csopa.hu e-mail címen. 

(fényképek: Tóth Zsolt)

Megjegyzések