Márciusban ismét Tudományos Csopa Cafe - vendégünk dr. Deák Andrea kutatócsoport-vezető


A nemzetközi nőnaphoz közeledve a Tudományos Csopa Cafe márciusi rendezvényén a kutatónők mindennapjaival ismerkedünk. Vendégünk dr. Deák Andrea, kutatócsoport-vezető, tudományos főmunkatárs (MTA TTK  Szerves Kémiai Intézet, “Lendület” Szupramolekuláris Kémiai Kutatócsoport).

Az ismeretterjesztő előadás témája a Szépség és tökéletesség a molekulák világában: 
Az ember ősidők óta keresi a szépet, az esztétikumot a körülötte lévő világban. Az antik görög filozófusok szerint a szépség a részek arányában és a megfelelő elrendezésében nyilvánul meg. A látható szépséget a természetben, az emberi alkotásokban és a különböző tudományokban a szimmetria fejezi ki. A szimmetriával lépten-nyomon találkozunk mindennapjainkban, de életünk nagy rohanásában csak ritkán vesszük észre jelenlétét. A kristályok szépsége és sokfélesége mindig is foglalkoztatta az embereket. A kristályok a szimmetriák felhasználásával, az atomok, ionok vagy molekulák háromdimenziós ismétlődésével épülnek fel és az így kialakított belső szerkezet határozza meg a tulajdonságokat. Ebben az ember számára közvetlen érzékeléssel nem látható molekuláris világban, a szimmetria által meghatározott szépség és rend uralkodik. A szépség és tökéletesség másik jelképe az arany, már a középkori alkimistákat is elbűvölte, napjainkban pedig hasznos tulajdonságú óriásmolekulák építőeleme. Az előadásban bemutatásra kerülnek a kutatómunkánk során előállított aranytartalmú óriásmolekulák és a belőlük létrehozott kristályok, melyek az esztétikai élményen túl kivételes tulajdonságokkal is rendelkeznek. Látni fogjuk azt is, hogy ezek az aranytartalmú szupramolekulák érzékenyek a körülményekre, képesek megváltoztatni a szerkezetüket és módosítani az UV-fénnyel előhívható lumineszcens színüket. Az előadás eléri célját, ha hatására a résztvevők új nézőpontból fogják szemlélni a körülöttük lévő világot és talán az is kiderül, hogy miért is szép a kémia, a molekulák világa. 

A sorozatról: Havonta egyszer, kedd délutánonként, a kutatóké a főszerep a Csodák Palotája kávézójában. Többek között vegyészek, fizikusok, biológusok, nyelvészek, geológusok és kutatóorvosok váltják egymást a Tudományos Csopa Cafeban.

Várjuk a jövő kutatóit – a középiskolásokat és egyetemistákat -, a tudomány iránt érdeklődőket, akik munkából jövet ugranak majd be hozzánk, s itt a helye a nyugdíjasoknak is! A Tudományos Csopa Cafe nyitott mindazok számára, akik a tudományra szomjazva megpihennek nálunk.

Megjegyzések