Közösségi hálók bűvöletében - így telt a Bálint-napi rendhagyó Tudományos Csopa Cafe

Koltai Júlia és Kmetty Zoltán a Csodák Palotájában
A Csodák Palotájában randizó párok és a szociológia tudománya iránt érdeklődő látogatók töltötték meg a Csopa Cafe asztalait február 14-én, a tizennegyedik Tudományos Csopa Cafe alkalmából. A 2015 őszén indult sorozat történetében először láttunk vendégül egy kutatóházaspárt. A Paszternák András, Tudományos Oktatási Központunk vezetője által moderált beszélgetésen megtudhattuk, hogy Koltai Júlia (MTA TK Szociológiai Intézet, ELTE TáTK Emprikus Tanulmányok Intézete) és Kmetty Zoltán (ELTE TáTK Szociológia Intézet, MTA-ELTE Peripato kutatócsoport) miért lett kutató, mi motiválja a szakemebereket mindennapi munkájuk során. Hallhattunk közös és külön-külön végzett vizsgálataikról, a szociológia aktuális kérdéseiről és az idehaza születő eredmények nemzetközi szintéren történő bemutatásáról. Szóba került a társadalomtudományok és a politika kapcsolata, megtudtuk, miként befolyásolják a kutatások eredményei a tudatos gyermeknevelést egy szociológus házaspár esetében. 

A kutatói hétköznapokról beszélgettünk...
Társas kapcsolatok...
A jóhangulatú, közvetlen diskurzust vendégeink ismeretterjesztő előadása követte, melyben a társas kapcsolatoké, a társadalomban jelenlévő választóvonalaké és az egyre népszerűbb közösségi hálózatoké volt a főszerep. Júlia, bevezetőjében a kapcsolathálózatok fontosságára hívta fel a figyelmet, Zoltántól a törésvonalakról és a szegregációs mechanizmusokról tanultunk. Az előadás második részében az internet és az emberi kapcsolatok viszonyáról esett szó, az egykor népszerű iwiw közösségi hálózat példáját alapul véve. Természetesen a hallgatóság kérdései sem maradtak megválaszolatlanul.

Kutatók a Csodák Palotájában...
A februári Tudományos Csopa Cafet élőben sugároztuk a Galileo Webcast jóvoltából. Szakmai partnerünk ezúttal is a Kutató Tanárok Országos Szövetsége volt.

Tudománynépszerűsítő sorozatunk 2017. március 7-én, kedden 17:30-kor folytatódik, ekkor Deák Andrea (MTA Termézettudományi Kutatóközpont) közreműködésével a kémia világában kalandozunk.

(fényképek: Czicze Diána)

Megjegyzések