Tudománynépszerűsítők, ha összefognak... - Tudás Presszó a Csodák Palotájában

Fábri György és vendége, Kubinyi Enikő az első Tudás Presszón
Fábri György, a hazai tudománykommunikáció úttörője hét évvel ezelőtt hívta életre az első magyarországi science cafét a Tudás Presszót. A cél a kezdetektől változatlan: közérthető formában bemutatni a legfrissebb kutatói eredményeket az egyetemek és kutatóintézetek falain túl. 

A húsz éves Csodák Palotája összefogva a rangos ismeretterjesztő kezdeményezéssel háromrészes sorozatot indított útjára október 24-én a Csopa Playbarban. A beszélgetések házigazdája idén ősszel az európai tudományos kiválóság mércéjén elismert, ERC támogatást nyert kutatók közül hívja meg vendégeit. Az első este folyamán Kubinyi Enikővel, az ELTE etológusával, az ERC Starting Grant nyertesével és kutatásaival ismerkedhettek meg az érdeklődők. A nyitórendezvény témája a kutyák öregedése volt.

"Kubinyi Enikő, az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC), fiatal kutatóknak szóló 2015-ös Starting Grant pályázatán 1,2 millió eurós támogatást nyert el. Az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársának csoportja kutyák egészséges öregedésével foglalkozik a következő öt évben – ilyen komplex megközelítésre eddig még nem volt példa a négylábúak etológiai vizsgálatában." további részletek az ELTE weboldalán

A moderátora a közönség témában való jártasságát az interaktív asztalokon játszható kvízzel tesztelte, a legügyesebbek stílszerűen egy-egy Tudás Presszós kávéscsészével térhettek haza. 

A tudománynépszerűsítő program történetének rövid összefoglalása után vette kezdetét a beszélgetés, mely videóbejátszásokkal színesítve hozta közelebb az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folyó kutatásokat. Egy etológushoz méltóan vendégünk saját kutyájával együtt érkezett a programra.
Szemléltető oktatás...
A megjelentek átfogó képet kaphattak az elért eredményekről, a nemzetközi és hazai együttműködésekről, megtudhatták mi mindent tanulhat az ember a négylábúak öregedéséből. A sikeres kutató a család támogató szerepének fontosságát is kiemelte. A jó hangulatú diskurzus, melyről felvétel készült, a nézői kérdések megválászolásával fejeződött be. Amint az estéről készült anyag elérhető lesz a világhálón, jelezzük a Csopamedia blogon. A téma iránt érdeklődők hasznos információkat találhatnak a kutyaetologia.elte.hu lapon. 

Novemberben folytatódik a Tudás Presszó, friss információkért érdemes felkeresni a rendezvény Facebook-oldalát, ahol hamarosan egy nyereményjáték indul az őszi szemeszterhez kapcsolódóan.
(Fényképek: Tóth Zsolt)

Megjegyzések